Zaživeti drugače bo težko, a nujno

Bom še imel službo po koncu epidemije? Bom še dolgo moral nositi masko in rokavice v trgovini, na pošti? Bom prisiljen zapreti obrt, espe? Bo oboleli sorodnik v bolnišnici ozdravel? Bodo kmalu odkrili cepivo in se bo torej življenje povrnilo v ustaljene tirnice? Takšna in podobna vprašanja so po mesecu od razglasitve epidemije pri nas in življenja v karanteni še brez odgovorov. Zato se poglabljajo stiske in skrbi.

Zaskrbljujoče so napovedi, da epidemija še ni na vrhuncu; da je bilo pri nas pred obeležitvijo današnjega svetovnega dneva zdravja uradno potrjenih že več kot tisoč okužb ter 30 smrtnih žrtev ubijalskega virusa. Da pred okužbo ni varen prav nihče, čeprav se za življenje vsakega teže obolelega zelo trudijo zdravniki in medicinske sestre, ki jim je svetovni dan letos posvečen.

Od tega, kako zdaj skrbimo zase, bo odvisno, ali bomo iz karantene izšli psihično in fizično trdni ali kot razvaline.

Življenje v karanteni je drugačno od običajnega doslej. Ker omejuje osebno svobodo in prepoveduje druženje ter obiskovanje, se mnogi še bolj zatekajo v lenarjenje, prenajedanje in virtualni svet. Namesto vsakodnevne telovadbe igrajo računalniške igrice in pametujejo na družbenih omrežjih. Namesto hoje in teka po svežem zraku še kar obiskujejo trgovine in kopičijo zaloge hrane. Čeprav godrnjajo, da si morajo ob tem nenehno razkuževati roke, nositi rokavice in maske, je trgovina nadomestilo za 'kofetkanje' in opravljanje.

Smo pa vsi morali spremeniti veliko vsakdanjih navad. Te niso več tako samoumevne, spontane. Paziti moramo na higieno, uporabljati razkužila, zaščitno opremo, ves čas razmišljati, kaj v javnih prostorih prijeti in na kakšen način. Enako skrbni naj bi bili tudi ob vrnitvi domov.

Nenadoma moramo znati živeti z virusom in ob njem, tega se šele učimo. Večino je strah, da bi zboleli. Zdaj, ko so vsem nedostopne običajne zdravstvene storitve, bi morali dojeti, da je skrb za lastno zdravje in zdravje najbližjih skoraj izključno v naših rokah. Od tega, kako zdaj skrbimo zase, bo odvisno, ali bomo iz karantene izšli psihično in fizično trdni ali kot le še zaležane, ohromele, notranje načete razvaline. Če v karanteni jemo dovolj zdravo in gremo vsak dan na sveži zrak, s tem premagujemo lenost in blažimo notranjo napetost. Kar je pomembno za čas, ko bomo vsi morali spet ustvarjalno poprijeti za delo v službi in šoli.


Preberite še


Najbolj brano