Številni Primorci ne razumejo, da se ne sme kuriti v naravi

Namesto počitka na oljčno nedeljo so se številni Primorci požvižgali na prepoved kurjenja v naravi in na varnost gasilcev ter vso nedeljo pridno netili ogenj. Zagorelo je kar devetkrat, prav tolikokrat so morali posredovati gasilci.

 Foto: STA
Foto: STA

PRIMORSKA > Začelo se je na Fornačah v Istri, kjer je dopoldne zanetil ogenj domačin. Gasilci so pogasili približno 200 kvadratnih metrov suhe trave, občinski redar pa je domačina kaznoval. Samo od sebe verjetno ni zagorelo ob robu Krajne vasi na Krasu, kjer je zagorelo na divjem odlagališču smeti. Gasilci so požar pogasili, škoda ni nastala, policisti pa še ugotavljajo, kdo je požar podtaknil.

V nedeljo popoldne je zagorelo v Zagonu pri Postojni. Domačin je v gozdu kuril odpadno vejevje, pri čemer mu je ogenj zbežal na podrast. Gasilci iz Postojne in Studenega so pogasili približno pet hektarjev površine in o dogodku obvestili policiste. V nedeljo je zakuril tudi domačin v Piranu, gasilci in redarji so ugotovili, da je šlo za manjši ogenj pri hiši. Kmalu po poldnevu je zagorelo tudi pri Velikem Otoku pri Postojni, kjer je pogorel približno hektar suhe trave.

Miru niso dali niti domačini na severnem Primorskem. V nedeljo nekaj minut pred peto uro popoldne je zagorelo v Koritnici na Tolminskem, z ognjem so se borili gasilci šestih prostovoljnih društev. Ob pol petih je zagorelo v Kozani v Brdih, gasilci iz Dobrovega in poklicni gasilci iz Nove Gorice pa so pogasili travniški požar in večjo količino pripravljenih drv, ki jih je ogenj zajel. Ob pol sedmih je zagorelo še na območju Svete Katarine pri vasi Preserje na Goriškem. Zgorela je suha trava in grmičevje.

Že v soboto popoldne pa je v Koštaboni kuril 38-letni domačin, ogenj mu je ušel izpod nadzora, zato so morali priskočiti na pomoč gasilci. Pogorela je sicer le trava in robidovje. Tudi on si je prislužil kazen. Gasilci in policisti opozarjajo, da je zaradi razglašene velike požarne ogroženosti kurjenje v naravi strogo prepovedano, tudi če ne bi bilo, pa gasilci pozivajo vse domačine, naj jim prihranijo številne intervencije, da bi bili lahko na voljo za pomoč ob povečani epidemiji novega virusa.


Najbolj brano