Knjižnica Srečka Vilharja s knjigo tudi na dom

Čeprav je Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper zaprta, branje in izposoja knjig nista zamrla. Virtualna knjižnica je s svojimi knjižnimi in časopisnimi zbirkami doživela izjemen obisk, včeraj pa je začela delovati še izposoja knjižničnega gradiva z dostavo na dom - namenjena je dijakom, študentom in tudi upokojencem.

Učenci, dijaki in tudi upokojenci iz Kopra in Ankarana bodo lahko 
naročili dostavo knjig na dom.   Foto: Jaka Jerasa
Učenci, dijaki in tudi upokojenci iz Kopra in Ankarana bodo lahko naročili dostavo knjig na dom.  Foto: Jaka Jerasa

KOPER > “Kljub skokovitemu porastu uporabe naše virtualne knjižnice se zavedamo, da našim občanom ne zagotavlja vsega nujno potrebnega gradiva. Prikrajšani so zlasti učenci in študenti, ki ne morejo dostopati do gradiva za učenje in študij, pa tudi starejši občani, ki niso vešči sodobne tehnologije, so pa v tem obdobju najbolj ranljiva in osamljena skupina,” pravi David Runco, ravnatelj knjižnice, ki zadnje tedne uspešno išče nove poti do bralcev, zaradi ukrepov zoper širjenje epidemije covida-19 ujetih med domače stene.

David Runco (foto: Alenka Penjak)

851

novih članov je v zadnjih dveh tednih pridobila koprska knjižnica

Knjige za študij in učenje

Izredno storitev - izposojo knjižničnega gradiva z dostavo na dom -, uvajajo v soglasju s koprsko in ankaransko občino, izvajali jo bodo brez neposrednega stika z uporabniki in ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, štaba Civilne zaščite Koper in drugih pristojnih organov. “Izposoja knjig z dostavo na dom bo potekala na območju občin Koper in Ankaran, a samo za gradivo, ki ga naši občani potrebujejo za učenje in študij. Izjema so upokojenci, ki bodo lahko v času izrednih razmer naročali tudi knjige za branje v prostem času,” dodaja David Runco.

Vsak bo lahko naročil do tri knjige na mesec. Gradivo bodo na dom dostavljali ob torkih in četrtkih, naročila pa bodo sprejemali po telefonu vsak delavnik med 9. in 15. uro.

151

e-knjig so si v prvi polovici marca izposodili člani koprske knjižnice v zbirki Biblos

1400

e-knjig pa so si iz Biblosa izposodili v drugi polovici marca

Belo se pere na 90 najbolj brana e-knjiga

Luana Malec, vodja službe za območne naloge v koprski knjižnici, je po dveh tednih izrednih razmer v državi naredila tudi statistično analizo med virtualnimi bralci najbolj uporabljanih zbirk PressReader in Biblos. Uporaba obeh zbirk se je med bralci Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper povečala za skoraj desetkrat. Še bolj razveseljivo pa je, da je poraslo število novih članov. “V prvih dveh tednih marca smo imeli 67 vpisov (tako fizičnih kot spletnih), nakar je številka poskočila na kar 851 spletnih vpisov,” pojasni Luana Malec.

V zbirki Biblos so v prvi polovici marca beležili 151 izposojenih e-knjig, v drugi polovici meseca pa že 1400 izposoj. Med najbolj branimi e-knjigami so Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj, Jezero Tadeja Goloba, Zvezda večera Susan Elizabeth Philips, Luciferka Svetlane Makarovič in Ogenj, rit in kače niso za igrače Milene Miklavčič.

Brezplačno tudi za Slovence po svetu

Če je imela zbirka PressReader v prvih dveh tednih marca v povprečju 32 uporabnikov, 51 obiskov, 137 pregledanih časopisov in 431 prebranih člankov, je v drugi polovici meseca doživela skokovit porast. Trenutno ima kar 211 uporabnikov, v povprečju 404 obiskov, 794 pregledanih časopisov in 2932 prebranih člankov.

Do virtualnih gradiv lahko brezplačno dostopajo tudi Slovenci po vsem svetu, pri čemer je knjižnici priskočil na pomoč Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.


Najbolj brano