Postojnska občina z denarjem za podjetnike in kmete

Postojnska občina je že pred zaostritvijo razmer zaradi koronavirusa objavila paket štirih razpisov za finančno pomoč za razvoj podjetništva in razpis za finančno pomoč za ohranjanje in razvoj kmetijstva in podeželja v občini v letu 2020. Še vedno računa, da bo denar razdelila, načrtuje pa še dodatne.

Med  štirimi razpisi za podjetništvo je eden namenjen spodbujanju 
začetnih investicij in investicij za razširjanje dejavnosti.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Med štirimi razpisi za podjetništvo je eden namenjen spodbujanju začetnih investicij in investicij za razširjanje dejavnosti.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Gre za finančne spodbude, kakršne je občina dodeljevala že prejšnja leta, in sicer za spodbujanje začetnih investicij in investicij v razširjanje dejavnosti in razvoj, za spodbujanje projektov inovacij, za subvencioniranje stroškov za delovanje mladih podjetij in za spodbujanje investicij v izgradnjo proizvodnih in obrtnih objektov ter objektov za izvajanje turistične ali razvojno-raziskovalne dejavnosti. Skupna višina denarja, ki bo na voljo prijaviteljem, je 119.000 evrov.

Na občini pravijo, da so konkretno te ukrepe pomoči razpisali glede na izkušnje preteklih let in zanimanje podjetij. “Za zdaj ne razmišljamo o spremembah ukrepov, saj za že razpisane ukrepe po naših izkušnjah obstoji izredno zanimanje. Z leti se je zanimanje in število prijav na razpise izjemno povečalo. Kljub izredni situaciji upamo, da bomo sredstva po razpisu razdelili,” odgovarjajo na občini.

Oprostitev za najemnike lokalov, ki so zaprti

Postojnski župan je že sprejel odredbo o oprostitvi plačila najemnine poslovnih in ostalih prostorov v lasti občine, za najemnike, ki ne smejo poslovati. Z Občino Pivka in skupnim javnim podjetjem Kovod pa se o morebitnem znižanju plačila položnic še dogovarjajo. Oprostitev plačila vrtca je določena že na ravni države, enotna navodila vlade na občini pričakujejo tudi glede morebitnega znižanja ali zamika plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča.

Razpisi imajo več rokov odpiranja, in sicer vse do porabe razpisanih sredstev. Upravičeni stroški pa lahko nastanejo med 1. januarjem in 30. novembrom 2020.

Na občini so že podaljšali rok za prijavo na razpis za finančne pomoči za kmetijstvo, v okviru katerega je skupno na voljo 50.500 evrov.

119.000

evrov je v postojnski občini razpisanih za podjetništvo

50.500

evrov pa za kmetijstvo

Glede ostalih ukrepov za pomoč vsem tistim, ki jih je epidemija še posebej prizadela, pa menijo, da je smiselno, da se ukrepi najprej sprejmejo sistemsko na ravni države, nato pa bo svoj nabor ukrepov pripravila tudi občina.


Najbolj brano