Jejmo lokalno

Na žalost se nam je moral zgoditi koronavirus, da smo bolje ozavestili tudi svojo veliko ranljivost na področju samooskrbe oziroma že samo dejstvo, da je samooskrba - potem ko se je v globaliziranem svetu žal dolgo zdelo drugače - strateškega pomena in zahteva odgovoren pristop. V Sloveniji nam pri samooskrbi, zlasti s sadjem, zelenjavo in krompirjem (pri katerih je manj kot polovična), posebej pa z ekološko pridelanimi živili, ne gre dobro, a se z razlogi in rešitvami doslej nismo dovolj ukvarjali. Medtem so nam propadle številne tradicionalne samooskrbne kmetije. Velikih pa je premalo, da bi nas lahko prehranile.

Zdaj je dobra priložnost za celovit in sistemski razmislek, kako naprej, in upajmo, da bo politika zagrizla tudi v to kislo jabolko. Izzivov je cela vrsta, od prevelike razdrobljenosti kmetijskih zemljišč, škode po zvereh in divjadi, pomanjkanja znanja in novih tehnoloških pristopov, premalo povezovanja, do soočanja s posledicami podnebnih sprememb, primernejše subvencijske politike ... Pridelava bi bila lahko večja tudi, če ne bi rodovitne zemlje izgubljali na račun nebrzdane pozidave ali pa na njej pridelovali krme za živali.

Zdaj je pravi čas za spremembo prehranjevalnih in nakupovalnih navad in za to, da si, če si ga še nismo, omislimo svoj vrt.

V prvih dneh epidemije so se nekateri panično pognali med nakupovalne police, pristojni pa so mirili, da hrane ne bo zmanjkalo. A če bi se meje še bolj zaprle ali če bi kriza trajala dlje in bi hrane tudi zaradi logističnih težav in pomanjkanja delovne sile začelo primanjkovati, bi ostali, če že ne lačni, pa z zelo okrnjeno izbiro.

In tukaj smo pri odločitvi potrošnikov, ki je pravzaprav ključna. Ozaveščen in informiran potrošnik ve, da z izbiro lokalnih, sezonskih, po možnosti ekološko pridelanih živil, za katerimi ni dolgih poti in ki imajo zato višjo prehransko vrednost, vpliva v prvi vrsti na svoje zdravje in kakovost življenja, pa tudi na ohranitev okolja, razvoj podeželja in na celotno živilsko verigo.

Potrošnja je tista, ki narekuje ponudbo. In če bomo namesto uvožene raje kupovali lokalno, domačo hrano, bo tudi lokalne ponudbe postopoma več - tudi na trgovskih policah. Zato je zdaj pravi čas za spremembo prehranjevalnih in nakupovalnih navad in za to, da si, če si ga še nismo, omislimo svoj vrt. Tudi vlada je vrtnarije vendarle še pravi čas odprla.


Preberite še


Najbolj brano