Trump priporoča Američanom maske, sam jih ne bo nosil

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek Američanom prenesel priporočilo centra za nadzor nad boleznimi (CDC), naj zaradi koronavirusa v javnosti nosijo maske oziroma neka doma narejena pokrivala za čez nos in usta, vendar si sam ne more zamisliti, da bi nosil kaj takega in tega ne bo počel.

"Gre le za priporočilo. Priporočili so, jaz pa je nočem nositi," je 
dejal Trump. Prva dama Melania Trump je medtem tvitnila 
Američanom, naj resno upoštevajo navodila glede družbenega 
distanciranja in nošenja mask oziroma pokrival na obrazu. Foto: Mika Baumaiester/Unsplash
"Gre le za priporočilo. Priporočili so, jaz pa je nočem nositi," je dejal Trump. Prva dama Melania Trump je medtem tvitnila Američanom, naj resno upoštevajo navodila glede družbenega distanciranja in nošenja mask oziroma pokrival na obrazu. Foto: Mika Baumaiester/Unsplash

WASHINGTON > V ZDA so do v petka zvečer našteli 278.000 okužb s koronavirusom in 7141 mrtvih. V državi New York je bilo okrog 103.000 okuženih in 2935 mrtvih, v mestu New York pa 57.000 okuženih in 1900 mrtvih. New Jersey je imel 30.000 okuženih in 604 mrtvih, na tretjem mestu po okužbah je sedaj Michigan z 12.700, mrtvih pa je 479. Kalifornija je imela 12.400 okuženih in 270 mrtvih, čez 10.000 okužb pa so našteli še v Massachusettsu, Louisiani in na Floridi.

Zmeda glede nošenja mask

CDC je izdal priporočilo Američanom za pokrivanje obraza, potem ko je doslej veljalo, da maske ne preprečujejo širitve okužb. Generalni kirurg ZDA Jerome Adams je skušal pojasniti zmedo. "Radi bi razložili evolucijo navodil glede mask, ker povzroča zmedo med Američani. Najprej smo menili, da maske ne bodo imele velikega učinka proti širitvi okužb, zadnji dokazi pa pravijo, da lahko virus širijo tudi ljudje, ki ne kažejo simptomov. Nova priporočila bodo prišla, kot bodo narekovali dokazi," je dejal.

Trump: “Jaz je nočem nositi”

Donald Trump je dejal, da si sam sebe ne more predstavljati z masko na obrazu, ko sedi v Ovalni pisarni Bele hiše in pozdravlja tuje voditelje, čeprav teh trenutno zaradi pandemije ni kaj prida naokrog. "Gre le za priporočilo. Priporočili so, jaz pa je nočem nositi," je dejal Trump. Prva dama Melania Trump je medtem tvitnila Američanom, naj resno upoštevajo navodila glede družbenega distanciranja in nošenja mask oziroma pokrival na obrazu.

CDC priporoča, da ljudje v žariščih pandemije, kot je na primer New York, nosijo maske v javnih prostorih, kot so trgovine in lekarne, kjer je težko ohranjati družbeno distanco.

Ukazal povečanje proizvodnje, prepovedal izvoz

Z maskami je v ZDA hudič, saj je Trump podjetju iz Minnesote 3M po zakonu o vojni proizvodnji v četrtek ukazal povečanje proizvodnje, ob tem pa mu je še prepovedal izvoz mask v Kanado in Latinsko Ameriko.

3M je odgovoril, da proizvajajo, kolikor zmorejo, in marca so v primerjavi z januarjem proizvedli 13 milijonov mask več in ves višek je šel na trg ZDA. 3M svari Trumpa, da bo imela prepoved prodaje v druge države negativne učinke, saj se bodo druge države potem maščevale z zaustavitvijo prodaje potrebščin v ZDA.

3M je glavni oskrbovalec za Kanado in Latinsko Ameriko, kamor je na leto poslal šest milijonov mask N95 oziroma respiratorjev in se mu ne zdi pametno, da bi tem državam sedaj odtegnili potrebne zaloge.

Trudeau: Prepoved izvoza bi bila napaka

Kanadski premier Justin Trudeau je prav tako sporočil, da bi bila napaka, če bi ZDA prepovedale izvoz mask 3M v Kanado, saj ZDA dobivajo nujno medicinsko opremo in osebje tudi iz Kanade. Trudeau meni, da Trump to razume in upa, da ne bo motenj v dobavnih verigah v eno ali drugo smer.

Trump je znova kritiziral guvernerje zveznih držav, da niso že pred leti naročili dovolj medicinskih ventilatorjev. Zagotovil je, da zvezna vlada dela, kar more, in mora misliti na več držav. Trump je imel v petek pri sebi tudi direktorje naftnih podjetij, ki jim je zagotovil, da bo kmalu spet vse v najlepšem redu, konkretno pa ni ponudil ničesar.

Okrog Trumpa in podpredsednika ZDA Mika Pencea sedaj velja nov režim. Doslej so vsem, ki so jima prišli blizu, izmerili temperaturo, po novem pa morajo vsi prestati test za koronavirus.

Ameriška zdravniška zbornica je namesto Trumpa pozvala vse guvernerje zveznih držav, naj uvedejo družbeno distanciranje in zaprejo vse nenujne dejavnosti po državah, ker zdravstveni sistem ne bo vzdržal pritiska velikih izbruhov, podobnih tistemu v New Yorku.

Iz psihiatrične bolnišnice in zaporov začeli izpuščati ljudi

V Seattlu so začeli izpuščati ljudi iz psihiatrične bolnišnice Western State, ker se je okužilo šest pacientov in 16 uslužbencev, iz imigracijskih zaporov v Louisiani so začeli prav tako izpuščati ljudi, v New Yorku pa sedaj skupaj z zvezno vlado razmišljajo, da bi na ladjo bolnišnico Comfort spustili tudi bolnike s koronavirusom, saj jim je od srede uspelo po vseh zapletih in procedurah spustiti na ladjo le 20 bolnikov brez virusa.

V Guamu je več tisoč mornarjev ploskalo kapitanu letalonosilke Theodore Roosevelt Brettu Cozierju, ki ga je vršilec dolžnosti sekretarja mornarice Thomas Modly v četrtek odstavil s položaja, ker je razposlal pisno zahtevo, naj se mornarje zaradi širjenja koronavirusa izkrca z letalonosilke.

Vrh Pentagona v Washingtonu je medtem podprl Modlyja, kapitanovo usodo pa bodo določili po preiskavi. Z ladje bodo menda evakuirali le 3000 od 5000 vojakov, med katerimi je doslej s koronavirusom okuženih 137.


Najbolj brano