Nadzor, ker gre za skupno zdravje

V teh pomladnih dneh so zaradi epidemije koronavirusa številni ljudje doma. Ne morejo v službo, ne morejo se lotiti pomladanskega čiščenja doma, garaže, kleti in niti vrta ali zelenice, ker jih komunale prosijo, naj jih v izrednih okoliščinah ne obremenjujejo s kosovnimi odpadki ali zelenim rezom.

Čeprav se doma drenjajo tudi njihove boljše ali slabše polovice in podmladek, vpet v e-šolo, kar terja posebno disciplino, ki je otroci ponavadi nimajo, ne morejo niti ubežati na sprehod, pohod ali izlet, kamor bi želeli. Še več, ne morejo niti na kavo s prijateljico oziroma pivo s prijateljem, čeprav bi klepet ob skodelici ali vrčku ublažil napetosti in trenja. Pred nami pa je konec tedna, poln sonca in spomladanskih temperatur.

Še bodo sončne pomladi, ko se bomo družili, imeli piknike in se športno udejstvovali, če bomo le skupaj premagali koronavirus.

V normalnih okoliščinah bi se ljudem z vsemi temi omejitvami zmešalo. Pa vendar se moramo vsakič znova opomniti, da že nekaj časa živimo v izrednih razmerah. Ustvaril jih je mikroskopsko majhen sovražnik, ki mu ne more do živega ves arzenal nuklearnega orožja tega sveta. Nevidni sovražnik torej, za katerega še vedno ni jasno, ali je sam mutiral iz nedolžne v tako agresivno tvorbo ali pa so ga leta 2015 ustvarili v enem od kitajskih laboratorijev, da bi preučili supervirus.

Tudi če bi poznali odgovor, nam ne bi pomagalo. To obdobje izolacije in omejitve gibanja moramo preživeti, tako so naši (pra)nonoti preživeli prvo in drugo svetovno vojno ter špansko gripo, eno najhujših pandemij v človeški zgodovini, zaradi katere je bilo več smrti kot v prvi svetovni vojni.

Toda človeštvo je za razliko od dinozavrov pred 65 milijoni let preživelo. Tudi na to se velja spomniti v dneh pred nami - ko nas bodo policisti poostreno nadzorovali, če upoštevamo začasno prepoved gibanja in zbiranja na javnih mestih ali površinah in prepoved gibanja izven lastne občine. Zaradi zagotavljanja zdravja vseh nas bodo do nedelje nadzirali tudi na cesti. Promet bodo s pomočjo signalizacije preusmerjali na počivališča in nadzorne točke, nadzirali pa bodo predvsem dostope do priljubljenih turističnih točk. Zato, ljudje, ostanite doma, zaradi sebe in drugih! Še bodo sončne pomladi, ko se bomo družili, imeli piknike in se športno udejstvovali, če bomo le skupaj premagali koronavirus.


Preberite še


Najbolj brano