Pozeba vzela vse, kar je cvetelo in brstelo

“Na Vipavskem bo škoda stoodstotna na vseh breskvah v ravninskem delu. Do višine 150 metrov so šle tudi vse marelice in vse razcvetele češnje. Za ostale češnje pa je še prezgodaj za oceno. Kar je bilo odprto, je šlo,” napoveduje Rajko Črv, terenski kmetijski svetovalec z ajdovske enote Kmetijsko-gozdarskega zavoda (KGZ) Nova Gorica.

Nekateri pridelovalci v spodnji Vipavski dolini so breskve zaščitili 
z oroševanjem, ki je učinkovito, če temperature ne padejo pod pet 
stopinj pod ničlo. Foto: Vesna Humar
Nekateri pridelovalci v spodnji Vipavski dolini so breskve zaščitili z oroševanjem, ki je učinkovito, če temperature ne padejo pod pet stopinj pod ničlo. Foto: Vesna Humar

PRIMORSKA > Dodal je še, da se je temperatura na merilni postaji v Potočah proti jutru spustila tudi pod minus šest stopinj Celzija, in da je bilo najhuje na polju jugozahodno od Ajdovščine ob reki Vipavi. Po njegovi oceni bo pri marelicah poškodovanih več kot 70 odstotkov vseh nasadov, pri kakiju pa bo izpad 80 do 100-odstoten.

Oroševanje učinkovito do - 5 stopinj Celzija

“Trte so še v taki fazi, da ni opaziti poškodb, čeprav je pri sortah, kot je chardonnay, ki prej odganjajo, zagotovo tudi kaj pozeblo, nisem pa bil še na ogledu,” je še povedal Rajko Črv. V zvezi z oroševanjem kot možnostjo zaščite pred pozebo pa je pojasnil, da to zaleže, če se orošuje dovolj velike površine, pa tudi, da je učinkovitost odvisna od tega, kako nizko se spustijo temperature. “Oroševanje rešuje tja do minus pet stopinj Celzija, če je bolj mrzlo, pa ne,” je še povedal.

Rajko Črv, terenski kmetijski svetovalec KGZ

“Na Vipavskem bo škoda stoodstotna na vseh breskvah v ravninskem delu. Do višine 150 metrov so šle tudi vse marelice in vse razcvetele češnje.”

Na Goriškem bo treba na oceno škode še malo počakati. “Več bo znanega v ponedeljek, ko bo tudi več videti. Pri breskvah je zagotovo škoda, ne moremo pa še reči kolikšna. Morda bo kaj škode tudi na češnjah,” je pojasnil Uroš Ipavec,terenski kmetijski svetovalec KGZ iz enote v Biljah.

V Brdih so jo tokrat bolje odnesli

“V Brdih so se temperature spustile pod ničlo na istih legah kot minuli teden, na ravninskem delu v okolici Vipolž in Dobrovega. Tam so zabeležili dve stopinji pod ničlo, ampak pozeba je tam že naredila svoje, tako da nove škode ni bilo. Morda na jagodah, kjer zadnjič ni bilo tako hudo, trte v nizkih legah pa so še v mirovanju, tako da ni bilo težav,” je povedal Matjaž Prinčič z briške izpostave KGZ. Omenil je tudi možnost škode v nasadih češenj, kolikšna bo, pa bo bolj jasno, ko bodo drevesa odcvetela.

Tudi na območju Brkinov je, kot je pojasnila terenska svetovalka Danijela Volk, za oceno škode še prezgodaj. Temperatura v Ilirski Bistrici se je ponoči spustila pet stopinj pod ničlo.

“Je pa sreča, da jablane in slive v intenzivnih nasadih še niso v cvetenju, zato verjetno tudi ne bo velike škode,“ je pojasnila.

V dolini Dragonje pozebli kakiji

Tudi v Istri podatke še zbirajo, nekaj kmetov pa je neuradno poročalo o škodi zaradi pozebe.

Renato Mejak, ki v dolini Dragonje goji kaki, je pojasnil, da se je termometer ponoči spustil štiri stopinje pod ničlo, zato bo imel pri zgodnejši sorti kakija, ki ima že do dva centimetra dolge poganjke, po oceni od 80 do 100 odstotkov izpada, saj so brsti že zdaj prav rjavi. Pri drugi sorti, kjer so brsti še bolj zaprti, pa za zdaj ne kaže na poškodovanost, a bo treba počakati še nekaj dni. Prve uradne ocene o posledicah pozebe v Istri naj bi bile na voljo v ponedeljek.


Najbolj brano