Konec astronomskih cen

Nekateri poznavalci so že lani začeli napovedovati, da je nova nepremičninska kriza le še vprašanja časa, saj okolje tako visokih cen nepremičnin enostavno ne prenese več. Medtem ko močno primanjkuje najemnih in predvsem mladim družinam dostopnih stanovanj, je rast cen nepremičnin namreč potolkla evropske rekorde. A na Geodetski upravi so, kot izhaja iz zadnjega poročila, ponekod že lani začeli zaznavati stagniranje in celo upad poslov ter umirjanje rasti cen. Spremembe bi lahko prinesla načrtovana novogradnja, kdaj bi prišlo do presežne ponudbe, pa bi bilo, tako Gurs, odvisno od realnosti zastavljenih cen novogradnje na eni in plačilno sposobnega povpraševanja na drugi strani.

Epidemija oziroma gospodarska kriza, ki ji bo sledila, bo zdrs proti novi krizi nepremičninskega trga verjetno pospešila. Posredniki so pri napovedih sicer zadržani in drastičnega padca cen ne napovedujejo, a vendarle je realno pričakovati padec povpraševanja in posledično tudi padec cen. Koliko, bo odvisno tudi od tega, v kolikšni meri bodo vladni ukrepi zadržali kupno moč prebivalcev. Zagotovo pa bodo ti previdnejši in bolj zadržani pri sprejemanju dolgoročnih odločitev, kakršna je nakup nepremičnine, če bi na pridobitev posojila sploh lahko računali. Se bi pa na drugi strani zaradi negotovosti utegnil nekoliko ustaviti tudi investicijski zagon, kar pa novi ponudbi in z njo znižanju cen ne gre v prid. Da bi bili lastniki svoje naložbene nepremičnine, kljub krizi, pripravljeni prodajati močno pod ceno (razen v nujnih primerih, če recimo visokih posojil ne bodo mogli odplačevati), pa niti ni pričakovati. Kdor si bo, tudi glede na politiko bank, to še lahko privoščil, se torej lahko v prihodnje nadeja nakupa po nekoliko nižji ceni. Vsem ostalim pa se bodo sanje o novem domu bržkone razblinile. No, morda se bo nekoliko sprostil vsaj najemniški trg. Ponekod se je na spletnih portalih že pojavilo več nepremičnin za najem, ki so jih lastniki prej oddajali turistom.

Najprej bo na preizkušnji solidarnost - najemodajalca z najemnikom, ki za najemnino ne bo imel od kod vzeti.

A ko se bodo turisti začeli vračati, se bodo verjetno spet odločili za donosnejšo obliko oddajanja. Kratkoročno pa bo, tudi ko gre za nepremičnine, najprej na preizkušnji solidarnost - najemodajalca z najemnikom, ki za najemnino ne bo imel od kod vzeti.


Preberite še


Najbolj brano