V novi številki Primorskih novic preberite

Med Slovenci, ki se te dni trudijo vrniti se v Slovenijo, je tudi Milena Milly Pirc iz Boninov pri Kopru. S približno 300 člani posadke, svojimi sodelavci, je ujeta na križarki, ki je zasidrana pred Miamijem na Floridi, in s pripravljenimi kovčki čaka, da gre končno domov.

Ladja je popolnoma opustela. Še dobro, da imamo na voljo 
brezplačen internet, pravi Milly Pirc iz Boninov, ki je ujeta na 
križarki, zasidrani pred Miamijem. Foto: osebni arhiv
Ladja je popolnoma opustela. Še dobro, da imamo na voljo brezplačen internet, pravi Milly Pirc iz Boninov, ki je ujeta na križarki, zasidrani pred Miamijem. Foto: osebni arhiv

Goriškemu območju so številke naklonjene

K omejeni širitvi na slovenski strani Goriške je morda pripomoglo tudi to, da se je obmejna pokrajina zaradi izkušenj sosedov odzvala prej in odločneje, meni strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler.

Patronaža na terenu le, ko je nujno

Na prvi obisk mame z novorojencem doma patronažna sestra pride, zatem le še občasno. Redkejši so tudi obiski ostarelih bolnikov, vendar se sestre prilagajajo zdravstvenemu stanju mamic in starostnikov.

Največ klicev zaradi tesnobe in strahu

V ponedeljek je Zdravstveni dom Izola vzpostavil psihološki krizni telefon. Na drugi strani linije sta psihologa, ki z nasveti in spodbudnimi besedami pomagata ljudem, ki so pretirano zaskrbljeni, prestrašeni ali vznemirjeni.

Ostali so brez strehe nad glavo

Burja, ki je včeraj na Ajdovskem v sunkih presegala 120 kilometrov na uro, je povzročila številne nevšečnosti, najhuje pa je bilo v Lokavcu, kjer je družina Slejko zaradi požara ostala brez strehe nad glavo.

Policija nad odpadke pri Risniku

Namesto da bi odstranili stare gospodinjske aparate, so k Risniku pri Divači pripeljali več tovornjakov kosovnih odpadkov. Onesnaženje preiskuje tudi policija.

Koronavirus - šifra tudi za goljufe

Na finančni upravi opozarjajo občane, da se neznanci, ki v teh dneh izkoriščajo krizne razmere, predstavljajo tudi kot njihovi zaposleni. Lažni uslužbenci finančne uprave od ljudi po telefonu zahtevajo osebne podatke.

Okuženi zdaj okuži enega zdravega

“Trenutno kaže, da bo končno število okuženih pri nas nekaj nad 800 in je epidemija nekako pod nadzorom.” Tako izhaja iz včerajšnjih napovedi Inštituta za promet fakultete za pomorstvo o poteku epidemije koronavirusa, ki jih pripravlja profesor Milan Batista.

Burja preprečuje pozebo

Za sadno drevje, ki je v fazi cvetenja, je dobro, da v teh dneh, ko so se temperature občutno spustile, piha burja. Veter namreč preprečuje pozebo. V Brdih je, ko se je burja umirila, prišlo do pozebe v nižinskih sadovnjakih.

Knjižica Paola Giordana že v slovenščini

Italijanski pisatelj in fizik Paolo Giordano je ta mesec, v rekordnem času, napisal prvo knjižno delo, ki je nastalo kot razmišljanje ob razmahu epidemije koronavirusa. Med slovenske bralce v obliki elektronske knjige je v v prevodu Jerce Kos prišel z naslovom V času epidemije.

Camoranesi zadovoljen, da je prišel v Slovenijo

Nogometna tekmovanja so povsod po svetu prekinjena zaradi pandemije novega koronavirusa. Na prisilnem počitku (trenutno je doma v Argentini) je tudi trener prvoligaša Tabora iz Sežane Mauro Camoranesi, ki meni, da bi ekipa za nadaljevanje potrebovala vsaj tri tedne priprav.

“To malo 'napol bitje' nas bo spremenilo”

Kako se kot družba odzivamo na spremembe v času pandemije covid-19 in kaj se bomo iz te lekcije naučili? V prilogi 7. val lahko preberete, kako o tem razmišljajo sociologi in filozofi.


Najbolj brano