V Kanalu ob Soči opozarjajo na izpostavljenost azbestnih bolnikov koronavirusu

Krajani občine Kanal o Soči, združeni v društvo Eko Anhovo in dolina Soče, so zaskrbljeni zaradi epidemije novega koronavirusa, saj imajo veliko azbestnih bolnikov, ki so rizična skupina. V tej luči jih posebej skrbi nadaljnje delovanje Salonita Anhovo, ki prejema pošiljke iz Italije, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Krajani občine Kanal o Soči so zaskrbljeni zaradi pošiljk odpadkov 
iz Italije, ki še vedno prihajajo v Salonit Anhovo.  Foto: Leo Caharija
Krajani občine Kanal o Soči so zaskrbljeni zaradi pošiljk odpadkov iz Italije, ki še vedno prihajajo v Salonit Anhovo.  Foto: Leo Caharija

ANHOVO > "Kljub ostrim omejitvam, ki veljajo za prebivalstvo, za gibanje, za vstope v državo, pa cementarna-sosežigalnica Salonit Anhovo, kjer so zaposleni naši sokrajani, še naprej sprejema pošiljke sekundarnih goriv oziroma odpadkov iz Italije, kjer so razmere zaradi virusa izjemno zaostrene," so izpostavili v društvu.

Prav zato pristojne institucije pozivajo, da ukrepajo v smeri omejitve tveganj, ki jih predstavlja tovorni promet iz Italije.

Na Soški cesti tovornjaki iz Italije

V apelu institucijam, ki so ga posredovali tudi medijem, so pojasnili, da je na Soški cesti ob skoraj popolnem upadu drugega prometa zadnji teden zaznati skoraj le tovornjake, ki v velikem deležu prihajajo prav iz Italije.

V Salonitu po njihovih navedbah glede nadaljevanja proizvodnje in prejemanja pošiljk odpadkov za sežig iz Italije navajajo, da delujejo skladno z veljavnimi predpisi, sklicujejo pa se tudi na veljavno okoljevarstveno dovoljenje Agencije RS za okolje. Hkrati navajajo, da kontakti med zaposlenimi in prevozniki niso pogosti in da so sprejeli previdnostne ukrepe.

Odgovore še čakajo

Z Občine Kanal ob Soči so medtem v društvu prejeli informacijo, da so tudi sami zaprosili pristojne institucije za morebitne dodatne ukrepe, s katerimi bi zaščitili zdravje azbestnih bolnikov pred koronavirusom, a odgovore še čakajo.

"Preseneča nas, da ob tako ostrih splošnih omejitvah, ki veljajo za prebivalstvo, za gibanje, za vstope v državo, ne veljajo nobene dodatne omejitve ali dodatni preventivni ukrepi za območja s specifično rizično populacijo, kot je naša. Celo nasprotno - zaradi gospodarske dejavnosti, ki poteka na našem območju, in njenih specifik (navezava na Italijo) smo tveganjem celo dodatno izpostavljeni," je predsednik društva Bogomir Bavdaž še zapisal v apelu.


Najbolj brano