Odpadki so virus našega planeta

V dneh, ko s kupljeno hrano ravnamo v skladu z navodili, ki jih je objavilo ministrstvo, ko razkužujemo embalažo in peremo banane, je nekdo v ogrado na Krasu stresel več tovornjakov odpadkov. Verjetno jih je pripeljal iz Italije, ki je središče okužb z novim virusom. To je prvi razlog, zaradi katerega bi nas moralo vse skrbeti.

A ni edini. Odpadki zdaj ležijo na okoljsko zelo izpostavljenem območju, le nekaj metrov od udornice Risnik. Plezalcem tam moder trak civilne zaščite sporoča, naj ne plezajo, zelena tablica pa, da je odmetavanje odpadkov prepovedano. Medtem burja smeti raznaša vse naokoli. Ko bo prišel dež, bo spiral izcedke iz kupov odpadkov - na kraškem terenu, tik nad podzemnim tokom reke Reke.

Kupi odpadkov so posledica pehanja za dobičkom. Kot virus se zažirajo v tkivo narave in jemljejo sapo pljučem planeta.

Ti kupi odpadkov so odraz skrajne predrznosti. Tri velike tovornjake si je nekdo upal pripeljati v ogrado tik ob glavni cesti in le nekaj korakov od naselja. Pred tem je (verjetno) prevozil krožišče v Divači, ki ga snema nadzorna kamera, in (če je res prišel iz Italije) prečkal zdaj nadzorovano mejo.

Je odpadke pripeljali naivno misleč, da jih tu ne bo nihče opazil? So del trgovine z odpadki, ki jim je pot v Italiji presekal koronavirus in se jih je bilo pač treba znebiti? Je želel nekdo v verigi zbiranja, obdelovanja, prevažanja in odlaganja odpadkov kaj zaslužiti? Zneski, ki se vrtijo okoli tega, so visoki. Sežansko komunalno podjetje, denimo, za tono odpadkov, ki jih po vseh sortiranjih odloži na deponijo v Trebnjem, plača 140 evrov. Za tono kosovnih odpadkov pa 145 evrov. Kupi pri Risniku pa naj bi imeli kakih sto ton.

Kdaj jih bo kdo odstranil, ni jasno. Postopki čiščenj črnih odlagališč so (pre)dolgi, povzročitelji izmuzljivi, denarja za sanacijo ni. Odločbe inšpekcij le malokoga prestrašijo, kazni pa so prenizke, da bi nemarneže prevzgojile.

Takšni kupi odpadkov so posledica nenehnega pehanja za dobičkom. Kot virus se zažirajo v tkivo narave in jemljejo sapo pljučem planeta. A svet je pokazal, da po le nekaj dneh ustavljenega prometa in zaprtih tovarn lažje diha. V boju proti novemu virusu ljudje po vsem svetu spoznavajo, da s skupnim trudom zmorejo. Kako lepo bi bilo, če bi - skupaj z vladami - takšno odločnost in enotnost pokazali tudi v boju proti onesnaževanju, plastiki in podnebnim spremembam! 


Preberite še


Najbolj brano