MONG: “Plačilo NUSZ bomo kvečjemu odložili”

Tudi na Goriškem se vrstijo pozivi, naj občine sprejmejo ukrepe pomoči gospodarstvu in občanom zaradi epidemije. V Novi Gorici jih pripravljajo, a čakajo ukrepe države. Plačila NUSZ podjetij ne bodo oprostili, saj tega sami ne morejo, kvečjemu se bodo odločili za odlog plačila.

Plačilo NUSZ bodo v Novi Gorici kvečjemu odložili. Foto: Mitja Marussig
Plačilo NUSZ bodo v Novi Gorici kvečjemu odložili. Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Od izbruha epidemije, ki je prizadela številna podjetja, obrtnike, samostojne podjetnike, samozaposlene in mnoge druge občane, se pojavlja vprašanje, kakšne bodo posledice in kako bodo zmogli plačevati svoje obveznosti. Nekaj ukrepov je država že sprejela, denimo to, da staršem otrok, ki imajo otroke v vrtcih, ne bo treba plačati vrtca za čas, ko je po dekretu države zaprt, dodatne pa obljublja v kratkem.

V tem času se vrstijo pozivi občinam, naj že zdaj z ukrepi, ki so v njihovih pristojnostih, olajšajo stiske. Novogoriška gospodarska zbornica je včeraj pozvala severnoprimorske občine, naj podjetjem odpišejo plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ). V Novi Gorici je Lista Mateja Arčona pozvala, naj občina prevrednoti NUSZ za podjetnike, da se bo znižal, zanje in občane pa zamakne plačilo. Med drugim predlaga, naj občanom za tri mesece sofinancira stroške komunalnih storitev in oskrbe s pitno vodo in naj ne zaračunava najemnine za svoje nepremičnine. Slednje predlagajo tudi v SD, kjer dodajajo, naj občina za čas epidemije zniža cene komunalnih storitev za 20 odstotkov za občane in malo gospodarstvo.

Na Mestni občini odgovarjajo, da pripravljajo ukrepe, a bodo počakali, da jih na državni ravni najprej vlada. “Ocenjujemo, da bi bilo zdaj sprejetje določenih ukrepov preuranjeno. Ker gre pri posledicah koronavirusa za globok gospodarski in socialni učinek, mora za ustrezne ukrepe v prvi vrsti poskrbeti država, občina jih bo nato glede na situacijo dopolnila.” Že zdaj pa ne zaračunava najemnin za svoje objekte podjetnikom, ki so morali zapreti zaradi epidemije, k temu bo pozvala še zasebnike. Najemnin ne zaračunavajo tudi v ajdovski občini, denimo. Komunalne storitve, ki bi se v Novi Gorici morale krepko povišati, naj bi ostale na enaki ravni.

V Novi Gorici poudarjajo, da ima občina glede oprostitve plačila NUSZ omejene pristojnosti. To je obvezna dajatev, ki jo ureja zakonodaja. “Mestne občine so se okrog vprašanja NUSZ poenotile, da oprostitve niso primerne, ampak se bodo morebiti odločile le za odloge,” so povedali v upravi občine. Ker bodo zaradi gospodarske krize imele velik izpad prihodkov, obenem bodo morale zelo povečati izdatke za socialo, so namreč občine pod veliko obremenitvijo, še poudarjajo na Trgu Edvarda Kardelja 1.


Najbolj brano