Zdravstveni dom Idrija je ohranil dodano vstopno točko za COVID-19

Zdravstveni dom Idrija (ZDI) je pred širitvijo vstopnih točk za testiranje virusa, za svojo pripravil vse potrebno. Čeprav je ministrstvo dodanih 14 točk preklicalo, ta v Idriji v centru za krepitev zdravja še deluje. Tako bo, zagotavljajo v domu, tudi ostalo.

Minuli teden dodana vstopna točka v Idriji, v novem centru za 
krepitev zdravja  ločena od ostalih ambulant, ostaja. Foto: Saša Dragoš
Minuli teden dodana vstopna točka v Idriji, v novem centru za krepitev zdravja ločena od ostalih ambulant, ostaja. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Od minulega tedna nova vstopna ambulanta za COVID-19 je le del reorganizacije v ZDI. Dodana točka je dobro pripravljena in v novem centru za krepitev zdravja povsem ločena od ostalih ambulant.

V Cerknem niso mogliločiti ambulant

Med številnimi spremembami v ZDI s ciljem ločiti in zavarovati zdravstveno osebje in paciente, je pred desetimi dnevi največ negodovanja povzročila zapora zdravstvene postaje v občini Cerkno. “V zastareli postaji nismo mogli zagotoviti varnosti, ki jo omogoča le dosledna ločitev ambulant. Sočasno je bila naša nuja kar najbolj racionalno ravnanje z zdravstvenim osebjem in učinkovita organizacija dela v Idriji. Včeraj, dober teden po zaprtju postaje, je tudi z ministrstva za zdravje prišlo navodilo za zaprtje tovrstnih po državi,” je direktorica ZDI Marija Magajne zadovoljna, da so ukrepali predčasno, si omogočili tekoče delo in ureditev sprejemne točke oziroma ambulante za COVID-19. “Prej smo občane pošiljali na testiranja na različne točke, največ v Postojno. Zaradi težke dostopnosti ostalih točk je ta ambulanta v Idriji nujna,” je ocenila in dodala, da so jo bržčas lahko obdržali zaradi učinkovite organiziranosti in varnosti. Pred njo stoji šotor, ki je sočasno dekontaminacijska cona za osebje in prostor za odvzem brisov tudi iz avtomobilov obolelih.

Uvedbo ločenih ambulant in klicnih številk ne glede na izbranega zdravnika ob dvoizmenski dostopnosti pediatričnih ambulant in 24-urni nujne medicinske pomoči so z odobravanjem sprejeli tudi občani.

“Zato se jim zahvaljujem. In tudi zdravstvenemu osebju, ker delo res poteka nemoteno,” je zadovoljna Magajnetova. “Svetovalki centra za krepitev zdravja od doma nudita občanom psihološko podporo. V zadnjih dneh sta svetovali povprečno petim dnevno. Na sprejemni točki testirajo okrog 20 občanov na dan,” je dodala sekretarka ZDI Maja Filipič.

Koordinacija deluje

Občani, ob dveh pozitivnih testih Idrijčana in Cerkljana, so tudi zaradi dobre organiziranosti in sodelovanja občinskih štabov z zdravstvenimi delavci v dobri kondiciji.

Medtem ko notranja koordinacijska skupina ZDI usklajuje in prilagaja delo, se zdravstveni delavci na videokonferencah vsak dan srečujejo z vodilnimi podjetij, štaboma civilne zaščite in županoma Tomažem Vencljem in Gašperjem Uršičem. V torek se jim je pridružil župan Tolmina Uroš Brežan.


Najbolj brano