Virus “zaprl” še planinske poti in koče

Planinske koče, naravna plezališča in nekatere planinske poti po vsej Sloveniji so zaprti, zato v Planinski zvezi Slovenije (PZS) pozivajo, naj se ljubitelji gora v trenutnih razmerah ne izpostavljajo nepotrebnim tveganjem ter še dodatno obremenjujejo gorskih reševalcev in medicinskega osebja. Odločajo naj se za lažje sprehode v bližini doma in upoštevajo priporočila.

Pohodniki naj se odločajo za lažje sprehode v bližini doma in 
upoštevajo priporočila. Foto: Manca Ogrin
Pohodniki naj se odločajo za lažje sprehode v bližini doma in upoštevajo priporočila. Foto: Manca Ogrin

SLOVENIJA > “Z vso resnostjo moramo postaviti osebne cilje na stran in se držati omejitev gibanja, saj lahko le z odgovornim ravnanjem pripomoremo z zajezitvi širjenja epidemije in zmanjšamo tveganje za nesreče. Zato še enkrat pozivamo ljubitelje gora, naj se v trenutnih razmerah odpovejo aktivnostim v gorah,” poudarja generalni sekretar PZS Matej Planko in opozarja, naj spremljajo javne objave, saj se bo gibanje po vsej verjetnosti v prihodnjih dneh še bolj omejilo.

Planinske koče, naravna plezališča in nekatere planinske poti po vsej Sloveniji so zaprti. (Foto: Manca Ogrin)

Odgovoren odnos do ljudi in narave

“Poleg tega obiskovalce gorskega sveta in nasploh narave prosimo, naj ob odgovornem ravnanju drug do drugega ne pozabijo na odgovoren odnos do narave in smeti ne puščajo pri zaprtih planinskih kočah ali na izhodiščih planinskih poti, ampak jih odnesejo domov in tam odložijo v ustrezne zabojnike,” še dodaja.

PZS je zaradi širjenja novega koronavirusa in omejenega zbiranja ter gibanja v državi na največ pet oseb planinska društva, klube in njihove odseke že prejšnji teden pozvala, naj začasno ustavijo izvajanje vseh dejavnosti, kot so planinski izleti, dejavnosti alpinističnih, športno-plezalnih, turnokolesarskih, turnosmučarskih in planinskih šol, tečajev, usposabljanj, družabnih dogodkov, krožkov in občnih zborov, naj ne izvajajo alpinističnih vzponov, turnega smučanja in kolesarstva, plezanja. To pomeni prekinitev vseh dejavnosti na prostem ali v gorskem svetu, pri katerih se udeleženci družijo v skupinah oziroma izpostavljajo potencialni možnosti poškodb in posledično potrebi po reševanju in hospitalizaciji.

“Gore bodo počakale”

Vse obiskovalce gorskega sveta še vedno pozivajo, naj ukrepe spoštujejo ter si za rekreacijo izbirajo lažje in manj obiskane poti v svoji okolici, ob srečanju z drugimi ljudmi pa upoštevajo varnostno razdaljo. Prav tako naj se ne zadržujejo na izhodiščih za planinske poti, parkiriščih in igriščih.

Planinske koče so že prejšnji teden do nadaljnjega zaprle svoja vrata, zato naj se obiskovalci pri njih ne zadržujejo v skupinah ali posedajo na klopcah, otroci pa naj ne plezajo po igralih. Prav tako so zaprti plezalni centri in telovadnice, planinska zveza pa je ta teden pozvala tudi planinska društva, da začasno zaprejo naravna plezališča in tako pomagajo pri zajezitvi epidemije in tveganju nesreč.

Kot sporočajo iz PZS, društva, njihovi odseki in klubi dosledno upoštevajo priporočila o prekinitvi dejavnosti. Vseeno pa je na družbenih omrežjih še vedno mogoče zaslediti veliko objav o individualnih zahtevnih vzponih in vzponih v manjših skupinah, kar kaže na ignoriranje priporočil in pozivov pristojnih.

“Gore bodo počakale,” zaključuje Matej Planko. Stik z njimi lahko vsi ohranjajo preko spletne knjižnice S knjigo v gore, v katero PZS vsak dan doda kakšno brezplačno knjižno ali videovsebino ter članek iz Planinskega vestnika, za pridobivanje planinskega znanja pa je vzpostavila tudi spletno Malo šolo planinstva.


Najbolj brano