Mali Kris se je vrnil v Slovenijo

Glede vrnitve Krisa Zudicha in njegovih staršev iz Los Angelesa v domovino še pred tednom dni ni bilo nič gotovega. Minuli petek pa se je s pomočjo predsednika Boruta Pahorja in vodje konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andreja Štera kolesje vendarle zavrtelo. Kris se je tako z mamo Ano Jerak in Matteom Zudichem danes zjutraj vrnil domov.

Kris Zudich med poletom domov. Foto: Facebook/Go Help Kris
Kris Zudich med poletom domov. Foto: Facebook/Go Help Kris

KOPER > Družina je danes ob 8. uri pristala na letališču Jožeta Pučnika. V Slovenijo so se mali Kris Zudich, mama Ana Jerak in oče Matteo Zudich vrnili z zasebnim letalom Bombardier Global Express, ki je iz Los Angelesa v Ljubljano letelo enajst ur brez postankov.

Dobrodošlica doma (foto: Larisa Štoka)

“Kris je odlično prestal let. Šli smo brez zdravniškega spremstva. Ves čas sva mu merila saturacijo, ki je bila odlična, tako kot tudi njegovo razpoloženje. Ko je za dve urici zaspal, sva ga priklopila na respirator,” nam je po vrnitvi v Koper utrujena, a zadovoljna, da so končno doma, potovanje opisala Ana Jerak.

Mali Kris z očetom (foto: Larisa Štoka)

Larisa Štoka po pomoč k Pahorju

“Iz srca se zahvaljujemo celi Sloveniji in tudi škratkom zunaj njenih meja. Brez vas nam ne bi uspelo,” je družina ob vrnitvi domov zapisala na facebook profilu Go Help Kris. Kot ves čas doslej je tudi med načrtovanjem vrnitve domov, ki so ga peljali v navezi s slovenskim veleposlaništvom v Washingtonu, družini stala ob strani Larisa Štoka iz društva Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki, ki je za pomoč prosila tudi predsednika Boruta Pahorja. Tudi z njegovo pomočjo in posredovanjem vodje konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andreja Štera je letalo dobilo zeleno luč za vzlet v ZDA in pristanek v Sloveniji.

Del stroškov prevoza sta z donacijo Zvezi prijateljev mladine Slovenije pokrila poslovnež Miodrag Kostić iz družbe MK Group in Gorenjska banka, ki sta Krisu z donacijo že novembra lani omogočila polet v ZDA, preostanek denarja pa krije Zveza Prijateljev mladine Slovenije iz fonda, namenjenega Krisu.

“V trgovinah je začelo primanjkovati mesa in jajc”

“Če se ne bi zdaj vrnili, se še lep čas ne bi mogli. Že ves čas je bilo načrtovano, da se vrnemo ob zaključku Krisovega zdravljenja, torej konec marca, zdaj, ko so se razmere v ZDA zaradi širitve epidemije zaostrile, pa smo preprosto morali domov. Zdravstvenih pripomočkov, ki jih potrebuje Kris, je že primanjkovalo, tudi hrana je postala problem. Kris potrebuje posebno hrano z več beljakovinami, v trgovinah pa je že začelo primanjkovati mesa in jajc. Tudi naročanje hrane po spletu je bilo oteženo, saj je sistem preobremenjen s spletnimi naročili,” je Ana Jerak opisala razmere v zadnjih dneh njihovega bivanja v Los Angelesu.

Družini je zdaj odrejena 14-dnevna karantena, kar jim ne predstavlja težav, saj bi v vsakem primeru bili ves čas doma, pravi Jerakova. Veselijo se obrokov domače hrane, ki so jo v ZDA močno pogrešali. Prva pošiljka goveje juhe jih je že danes pričakala pred domačimi vrati. Čez 14 dni Krisa čaka pregled krvi v Ljubljani, kako bo s fizioterapijami, ki jih je v ZDA zaradi nastalih razmer prenehal obiskovati, pa bodo ugotovili v prihodnjih dneh.


Najbolj brano