Predsednik uprave Mlinotesta: “Kruha ne bomo lačni, tudi če zmanjka klasičnega kvasa”

Niso še tako daleč dnevi, ko smo izbirali, kakšen kruh bi kupili: s semeni, s čio, pirin hlebček … Pestra ponudba se bo v teh izrednih razmerah verjetno skrčila. “Toda ni strahu - kruha ne bo zmanjkalo. Za rezervo imamo tudi tekoči kvas, če bi nam zaloge običajnega kvasa, ki ga uvažamo, pošle,” pravi Danilo Kobal, prvi mož Mlinotesta, kjer delajo, kolikor le lahko.

Prizor iz proizvodnje v Mlinotestu,  preden  je Slovenijo zajela epidemija koronavirusa
Prizor iz proizvodnje v Mlinotestu, preden je Slovenijo zajela epidemija koronavirusa  

AJDOVŠČINA > Proizvodnja v ajdovskem Mlinotestu poteka še vedno skoraj nemoteno, tudi surovine še imajo na zalogi. Nekaj preglavic pa jim že povzročajo zamude pri dostavi embalaže iz uvoza.

Danilo Kobal, predsednik uprave Mlinotesta

Delavci v proizvodnji čim bolj narazen

V razmerah, ko ritem narekuje epidemija koronovirusa, so delo prilagodili novim okoliščinam. Večina režijskih delavcev dela od doma, v proizvodnji, ki dela s polno paro, da dohaja naročila, pa imajo celo vrsto preventivnih ukrepov, seveda tudi maske in rokavice. Uvedli so tudi omejitve gibanja ter dodatno razkuževanje rok in opreme. “Kljub vsemu nas zelo skrbi za naše zaposlene. Težko je, kjer so delovna mesta skupaj, v istem prostoru. Seveda jih razporedimo in oddaljimo drug od drugega, kolikor je mogoče,” pravi predsednik uprave Mlinotesta Danilo Kobal.

Prednost domačim naročilom

To, da prehrambena industrija ni čisto navadna proizvodnja dobrin, da ima poslanstvo, je še nedavno zvenelo kot obrabljena fraza, zdaj pa se izkazuje, da v tem ni nič pretiravanja. “Če bi se slovenska prehrambeno-predelovalna industrija ustavila, bi bili Slovenci lačni. Kljub enotnemu evropskemu trgu vsaka država - z malce prikritimi ukrepi - najprej poskrbi za svoj domači trg,” pravi Kobal. Tudi v Mlinotestu dajejo prednost oskrbi domačega trga. V slovenskih domovih je zdaj veliko zalog, kupci so si minule dneve kupovali zlasti zaloge moke, pašte in še drugih trajnejših mlevskih izdelkov, na primer pšenični zdrob in ješprenj. “Po teh izdelkih je največ povpraševanja in trudimo se v kar v največji meri izpolniti naročila s slovenskega trga. Naročila za tuje kupce pa skušamo zamakniti v april, če je le mogoče,” pojasnjuje Kobal.

Nova “konkurenca” pri peki kruha: gospodinje

Kruha ne prodajo več kot običajno, večja pa je prodaja mlevskih izdelkov in testenin. Mnogi pečejo kruh doma. “Ja, dobivamo konkurenco - v gospodinjah. Naj bo, prodamo pa več moke” se še pošali Kobal. Sicer pa tudi v tem ajdovskem podjetju že občutijo, da so vrata zaprli javni naročniki - zaprte so šole in vrtci, poslovili so se tudi drugi veliki odjemalci, kot so hoteli, restavracije in gostinci.

Kruha ne bo zmanjkalo, miri Kobal in dodaja, da se verjetno zdaj pred pulti trgovin ne bomo izmišljevali, kakšen kruh bi vzeli: “Eno štruco mi dajte - tako bo slišati, saj tako pestre izbire, kot je zdaj, verjetno vsaj začasno ne bo več.”

Surovine so doslej dobili vse, težave pa v prihodnje pričakujejo pri dobavi embalaže in kvasa. No, če ne bi dobili dovolj kvasa, ne bo težav, saj so že pripravili rezervo. “Od Pivovarne Laško smo pridobili vzorce tekočega kvasa, ki nastaja kot stranski produkt pri proizvodnji piva. Naredili smo dva poskusa, vse je bilo treba prilagoditi novi vrsti kvasa. Ni enako kot s klasičnim kvasom, ampak bo - kruha ne bomo lačni, tudi če zmanjka klasičnega kvasa.”

Kobal še poudarja, da se v izrednih razmerah pokaže veliko stvari, ki so doslej ostajale v ozadju, neopažene. “Med zaposlenimi je drugačna energija. Noben problem jih ne ustavi; vsak tuhta in išče rešitve. Res, prav s posebnim veseljem prihajam v službo, čeprav so vedno novi problemi. A mi se ne vdamo,” Kobal še pohvali vse zaposlene v Mlinotestu, predvsem trgovke (podjetje ima približno 50 svojih trgovin) in proizvodne delavce.


Najbolj brano