Družina je na novi preizkušnji

Družina Kalak, težko prizadeta zaradi bolezni sina in mame, je po veliki dobrodelni akciji februarja dobila nujno potrebno dvigalo v novi hiši. Vnovična bolezen sina in koronavirus sta selitev odložila. Družina bije novo bitko.

Večno optimistični Ševal na svojem fb profilu še pred vnovičnimi 
zapleti z boleznijo in bitko za obvarovanje pred  virusom. Foto: osebni arhiv SK
Večno optimistični Ševal na svojem fb profilu še pred vnovičnimi zapleti z boleznijo in bitko za obvarovanje pred virusom. Foto: osebni arhiv SK

IDRIJA > Obvarovanje pred okužbo s koronavirusom je težek izziv za vse. Za obolele je nekajkrat hujši. Idrijskega mladeniča Ševala Kalaka, ki ima od rojstva cerebralno paralizo in je po levkemiji prestal presaditev kostnega mozga, lani pa zbolel za trdovratno virozo, in mamo, ki je zaradi kapi hrbtenjače na vozičku, v novi hiši čaka dvigalo, plod dobrodelne akcije. Pred vselitvijo bo družina morala izbojevati vojno z virusom. “V akciji je bilo skupno zbranih 20.522 evrov. 17.520 evrov je stalo projektiranje, nakup in montiranje dvigala. Z 2810 evri smo pokrili ostanek računa za centralno ogrevanje hiše. Preostanek sredstev v višini 192 evrov je družina odstopila Karitas,” je poročal vodja dobrodelne akcije Mitja Zelenc.

Uvodne prošnje je na Karitas, Rdeči Križ in Kolektor, kjer je pred invalidnostjo delala Ševalova mama, poslala Bernarda Kunc. Zagon akciji so dali košarkarji z dražbo dresa Luke Dončića, ki ga je daroval na pobudo idrijskega košarkarja, Ševalovega sošolca Luke Rupnika. Nadaljevali so obrtniki in nato ljudje. Nazadnje so poprijeli še v Kolektorju, Lions in Rotary klubu.

Šlo je počasi, a cilj so dosegli. Družini je bilo namreč ves čas nerodno zaradi zbiranje denarja, zaradi česar se v javnosti ni želela pojavljati. Na dobrodelni koncert bi Ševal prišel, a je prav tedaj znova zbolel. Še vedno preboleva zaplete po virozi in se varuje pred virusom. Podobno mama, ki je morala začasno odložiti upanje na operacijo, ki bi ji olajšala vsaj hude bolečine. Oče Muhamed pa vztrajno končuje hišo, prepričan, da bodo vse bitke izbojevali in v novem domu z dvigalom končno laže zadihali.


Najbolj brano