Prostovoljci bodo sešili 1200 mask

Na pobudo Civilne zaščite Občine Pivke se je odzvalo 13 prostovoljk in en prostovoljec, ki te dni pridno šivajo zaščitne maske. Skupaj naj bi jih sešili kar 1200, prve pa so do uporabnikov - prednost ima zdravstveno osebje - prišle že včeraj.

V štabu CZ Pivka so tako delili blago za zaščitne maske. Prve 
maske so uporabniki dobili že včeraj. Foto: CZ Občine Pivka
V štabu CZ Pivka so tako delili blago za zaščitne maske. Prve maske so uporabniki dobili že včeraj. Foto: CZ Občine Pivka

PIVKA > “Ker zaščitne opreme primanjkuje po vsej Sloveniji, smo se v štabu Civilne zaščite Občine Pivke v petek začeli pogovarjati, da bi lahko maske tudi sami šivali, zato smo se odločili pozvati šivilje prostovoljke, če bi nam priskočile na pomoč. Z odzivom smo zadovoljni, javilo se je 13 prostovoljk in en prostovoljec,” je povedala Neva Šemrov iz pivške civilne zaščite.

Okolju prijazne maske

V soboto so iz pivških trgovin dobili primerno blago iz stoodstotnega bombaža, da bodo uporabniki maske lahko oprali pri 90 stopinjah Celzija in večkrat uporabili.

Blaga je dovolj za 1200 mask, težav za pridobivanje materiala niso imeli in ga je bilo dovolj v bližnjih trgovinah. Bombažno tkanino, trakove in sukanec je zagotovila pivška občina, prostovoljci pa maske šivajo na svojem domu.

Tudi za delavce

Prve maske so razdelili že včeraj. “Maske bomo razdeljevali glede na potrebe, ki smo jih zaznali v civilni zaščiti. Najprej so na vrsti zdravniki in zdravstveni delavci, nato tisti, ki opravljajo pomoč na domu. Del mask pa bomo predvidoma razdelili tudi v obrate, kjer jih potrebujejo, kot sta Perutnina Pivka in Delamaris, kjer prav tako zmanjkuje mask za enkratno uporabo, ki jih sicer uporabljajo pri svojem delu,” je dodala predstavnica pivške civilne zaščite in ob tem poudarila tudi to, da so take maske okolju prijaznejše. V naslednjih dneh bodo poskrbeli še za dodatne zaščitne maske, če bodo na terenu zaznali potrebo po njih.


Najbolj brano