Preložitev olimpijskih iger naj bi Japonsko drago stalo, odpoved bi bila še dražja

Zdaj ko je bolj ali manj jasno, da se olimpijske igre letos ne bodo odvile po začrtanem programu in da je najbolj realna možnost, da se prestavijo za eno leto, so se pojavile prve študije o morebitni finančni škodi. Ti se precej razlikujejo med seboj, hkrati pa nakazujejo veliko razliko med preložitvijo iger in odpovedjo.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

TOKIO > Japonska tiskovna agencija Kyodo poroča, sklicujoč se na podatke profesorja ekonomije na univerzi v Osaki Katsuhire Miyamota, da bo preložitev olimpijskih iger Japonsko stala 4,9 milijarde evrov.

Stroški se v prvi vrsti nanašajo na vzdrževanje športnih objektov, oglaševanje samih iger ter številne pogodbe s pokrovitelji in televizijskimi postajami. Ob tem ekonomist poudarja, da so v tej vsoti zajeta tudi vsa kvalifikacijska tekmovanja, ki bi morala potekati po vsem svetu.

Mednarodni olimpijski komite (Mok) bo odločitev o igrah v Tokiu, ki so predvidene za obdobje med 24. julijem in 9. avgustom, sprejel v naslednjih štirih tednih.

Sedmega marca je japonsko finančno podjetje Nikko Securities objavilo še mnogo višje številke. V primeru, da bi igre odpadle, torej, da ne bi bile prestavljene, bi imelo japonsko gospodarstvo 63 milijard evrov izgube, prihodki japonskih korporacij pa bi letos padli za 24,4 odstotka.

Drugo študijo na to temo je objavil Toshihiro Nagahama, vodilni ekonomist na inštitutu Dai-ichi Life Research. Zapisal je, da bi Japonsko odpoved OI stala 2,5 milijarde evrov, preložitev pa dobrih 500 milijonov evrov.

Po svetu je vse več pozivov k prestavitvi letošnjih poletnih olimpijskih in paraolimpijskih iger v deželi vzhajajočega sonca. Iz nekaterih nacionalnih olimpijskih komitejev, med njimi tudi slovenskega, so že sporočili, da bi bile olimpijske igre v teh razmerah povsem nelogične, iz kanadskega komiteja pa so že napovedali, da svojih športnikov ne bodo poslali na olimpijske in paraolimpijske igre v Tokiu.

Podpredsednik nemške rokometne zveze (DHB) Bob Hanning pa je v pogovoru za nemško tiskovno agencijo dpa dejal, da je glede na trenutne razmere, ki po svetu vladajo zavoljo pandemije novega koronavirusa, iluzorno pričakovati, da bi letos poleti priredili olimpijske igre v Tokiu.

"V teh razmerah je nemogoče izpeljati olimpijske igre v Tokiu. V teh težkih časih, ko povsod po svetu zaostrujejo ukrepe za omejitev širjenja koronavirusa, je že samo razmišljanje o igrah v Tokiu prav zabavno in absurdno," meni drugi mož nemške rokometne zveze.

Nemčija bi sredi prihodnjega meseca v Berlinu morala gostiti enega od treh kvalifikacijskih moških turnirjev za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu. Na njem bi med 17. in 19. aprilom morala nastopiti tudi Slovenija, četrtouvrščena izbrana vrsta z letošnjega evropskega prvenstva na Švedskem, Norveškem in v Avstriji, poleg nje pa tudi Nemčija, Švedska in Alžirija.

Mednarodna rokometna zveza (IHF) je zaradi pandemije novega koronavirusa vsa zadnja predolimpijska tekmovanja prestavila na junij. Na olimpijske igre bosta napredovali najboljši izbrani vrsti s turnirjev v Berlinu, Trondheimu in Parizu.


Najbolj brano