Na Hrvaškem ob porastu števila primerov covida-19 uvajajo nove ukrepe

Na Hrvaškem so danes potrdili skupno 168 okužb z novim koronavirusom, kar je 40 več kot v petek. Nacionalni štab civilne zaščite je v okviru ukrepov za zajezitev širjenja virusa od nedelje za 30 dni prepovedal ves javni promet, zapirajo tudi vse javne površine. Državljane še pozivajo, naj ostanejo doma.

Zagreb Foto: Andraž Gombač
Zagreb Foto: Andraž Gombač

ZAGREB > Na Hrvaškem so odredili samoizolacijo za več kot 14.000 ljudi, v karanteni pa je 90 oseb. Med bolniki so trije priključeni na respiratorje, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Minister za zdravje Vili Beroš je na današnji novinarski konferenci zagotovil, da imajo epidemiološko situacijo na Hrvaškem pod nadzorom. Opozoril pa je, da nekateri ne spoštujejo samoizolacije, s čimer se lahko koronavirus nenadzorovano širi.

Ob bojazni pred nadaljnjo širitvijo bolezni v Zagrebu, Osijeku, na Reki in v Splitu pripravljajo dodatne kapacitete za sprejem bolnikov.

Vodja štaba Davor Božinović je medtem napovedal še strožje ukrepe, ki vključujejo prepoved javnega prometa in zaprtje javnih površin. Opozoril je še, da se bo policija odzvala, če ljudje na ulicah ne bodo upoštevali varnostne razdalje.

Kasneje so v uredbi zapisali, da bo od nedelje za 30 dni ukinjen ves javni promet, tako mestni, medmestni kot mednarodni. Dovoljeni bodo ostali prevozi s taksiji.

“Ljudje, ostanite doma. Ne zapuščajte domov. Razen tistih, ki morajo iti na delo,” je na novinarski konferenci povedal Božinović.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je danes sporočil, da trenutno še ne zagovarja popolne karantene ali vpoklica vojske, ki bi pomagala policiji. Državljane pa je pozval k samokontroli. “Ključno je, da če bo vsak s temu prispeval, potem bo problem manjši,” je povedal.

Podobno kot v Sloveniji bodo na Hrvaškem v bolnišnice sprejemali le še težje bolnike, tisti, ki imajo blage simptome respiratorne bolezni, pa naj ostanejo doma, svetujejo pri štabu.

Novinarska konferenca hrvaškega štaba je danes prvič potekala v spremenjeni obliki, ki naj bi zagotovila varnost novinarjev. Tako so dovolili le eno kamero hrvaške radiotelevizije, preko katere so prenašali novinarsko konferenco. V dvorano pa so dovolili samo novinarjem, ki so lahko postavljali vprašanja, med njimi pa je bila varnostna razdalja. Fotografom in snemalcem drugih televizij niso dovolili vstopa.


Najbolj brano