Kras in Brkini spet brez vstopne ambulante za covid-19

Sinoči so v Zdravstvenem domu v Sežani prejeli nova navodila ministrstva za zdravje. Ukinilo je vstopno ambulanto v Sežani. In to le dva dni zatem, ko jo je odprlo, je povedala direktorica, ki se ji zdi takšno ravnanje ministrstva nesprejemljivo.

Zabojnik za ločeno obravnavo pacientov s sumom na covid-19 so 
včeraj pripeljali v Hrpelje, v prihodnjih dneh pa naj bi ga preselili 
v Sežano.   Foto: Helena Race
Zabojnik za ločeno obravnavo pacientov s sumom na covid-19 so včeraj pripeljali v Hrpelje, v prihodnjih dneh pa naj bi ga preselili v Sežano.  Foto: Helena Race

SEŽANA > Zdravstveni domovi so sinoči prejeli nova navodila ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da se zdravstveno delo na primarni ravni vrača v prejšnje stanje. To pomeni, da bodo paciente s sumom na okužbo z novim koronavirusom spet sprejemali le v 16 vstopnih ambulantah. Na Primorskem so to Koper, Postojna, Šempeter in Tolmin. Na državni ravni je ministrstvo ukinilo 14 vstopnih ambulant, ki jih je “odprlo” v torek, delati pa so začele v četrtek. Poleg Sežane sta med temi 14 ambulantami še ilirskobistriška in idrijska.

Težave z dobavo zaščitne opreme

Direktorica sežanskega zdravstvenega doma Ljubislava Škibin je nad takšnim spreminjanjem odločitev ogorčena. “Z eno besedo - neverjetno. Za Kras in Brkine je to nesprejemljivo. To je rušenje idealno organiziranega sistema na eni najbolj ranljivih lokacij v Sloveniji. Prepričana sem, da z ukinitvijo delajo veliko škodo in ogrožajo celo Slovenijo,” je dejala sinoči.

Devet brisov, en pozitiven

V zadnjih dveh dneh, ko so v Sežani delali kot vstopna ambulanta za covid-19, so odvzeli devet brisov, pri eni osebi, ki prihaja iz hrpeljsko-kozinske občine, je bil pozitiven. Že pred tem je bila pozitivna ena oseba iz sežanske občine.

V torek, ko so mrežo vstopnih ambulant razširili, je ministrstvo to utemeljilo z vstopom v fazo 2, ko se predvideva večji priliv tudi težje prizadetih pacientov. K redkejši mreži vstopnih ambulant pa se vračajo “zaradi logističnih težav pri dobavi zaščitne opreme”.

Pripravljeni že od začetka

Škibinova je razočarana tudi zato, ker so v Sežani že v začetku marca pripravili prostore za ločeno obravnavo pacientov s sumom na covid-19. Včeraj so dobili še zabojnik, ki so ga sicer najprej peljali v Hrpelje, a se nato dogovorili, da ga bodo uporabili v Sežani za vstopno ambulanto za otroke, ki so morda okuženi z novim koronavirusom. “Morda je to delo kateremu od zdravstvenih domov v breme, a mi smo se že v začetku dobro organizirali. Pričakujem kriterije, na osnovi katerih so bile postavljene prvotne vstopne točke,” je še dodala Škibinova.


Najbolj brano