Bo dovolj časa za olimpijske kvalifikacije?

Zavoljo množičnosti na igriščih in tribunah je šport ob zadnji virusni pandemiji morda celo najbolj prizadet, ulični košarkarji pa so med prvimi zaslutili (resne) težave ter začuda pravočasno odpovedali kvalifikacijski turnir za nastop na olimpijskih igrah, ki bi moral biti v Indiji.

S tekme med Slovenijo (v belih dresih) in Mongolijo na nedavnem 
turnirju v portoroškem Monfortu. Foto: Tomaž Primožič/FPA
S tekme med Slovenijo (v belih dresih) in Mongolijo na nedavnem turnirju v portoroškem Monfortu. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Običajno svetovna košarkarska zveza Fiba ne slovi po hitrem razmišljanju, tokrat pa je že pred dvema tednoma obvestila sodelujoče, naj ne prihajajo v indijski Bangalore, kjer bi po prvotnem razporedu v prihodnjih dneh razdelili tri olimpijske vstopnice. Medtem se Srbija, Rusija in Kitajska skupaj z gostitelji Japonci že lahko brez skrbi pripravljajo na šou v tokijski četrti Aomi.

Na indijsko podcelino se je odpravljala tudi Slovenija, katero bi zastopala ekipa Pirana v standardni postavi: Simon Finžgar, Adin Kavgić, Gašper Ovnik ter Anže Srebovt, čeprav je imel Finžgar nekaj težav s poškodbo in je izpustil domači pripravljalni turnir v portoroškem skladišču soli Monfort. Adin Kavgić “v prostem času” vzdržuje pripravljenost z nastopanjem za drugoligaša iz Portoroža, po zadnji domači tekmi s Postojno pa se je psihično že pripravljal za odhod na drugi konec sveta: “Po kvalifikacijah se bodo veselile le tri ekipe, zato se obeta hud boj. Marsikdo je v luči olimpijskih iger okrepil moštvo, ampak tudi mi v 3x3 košarki nekaj pomenimo. Treba se bo 'stepsti' in vseeno odigrati pametno.”

Vse to seveda drži tudi ob preloženem terminu, čeprav danes ni nikomur jasno, kdaj bi lahko prišlo do turnirja, na katerem bodo igrala moštva iz kar 20 držav. Vsekakor si bo Fiba morala nekaj izmisliti, kajti 24. aprila je že na sporedu zadnje sito za OI v Budimpešti, kjer bi imeli pravico nastopa tudi Slovenci, če bi jim v prvem poskusu v Indiji spodletelo.

Tako Slovenija med državami kakor tudi Piran med ekipami sta na svetovni lestvici uvrščena v elitno deseterico, toda letos je marsikdo moštvo dopolnil s tujci ali dvoranskimi košarkarji. ZDA bodo denimo zastopali Robbie Hummel, njujorška legenda asfalta Dominique Jones, Kareem Maddox in Canyon Barry, čigar oče Rick Barry je celo član Hall of Fame, Junior pa je znan po svojevrstnem izvajanju prostih metov, ki zelo spominja na izumrlo “jajce-tehniko”, ki jo je v daljnjih zlatih časih YU košarke obvladal le še Partizanov center Josip Farčić. Pri Filipinih sta se pod taktirko Srba Stefana Stojačića najboljšima uličarjema pridružila še zvezdnika tamkajšnje PBA lige Jaymar Perez in Moala Tautua. Nekdanji slovenski reprezentančni center Aleš Kunc ima na čelu katarske ekipe polno vrečo denarja za priprave in tudi kakšnega igralca, spoštljive zasedbe so sestavile Litva, Latvija, Francija...

Ker se je koronavirus razširil s Kitajske, je pod velikim vprašajem celoten ustroj 3x3 košarke, ki je najbolj priljubljena prav na azijskem kontinentu, kjer tudi odigrajo največ turnirjev. Uvodne challengerje so medtem že odpovedali, zato naj bi se sezona pričela 9. maja na malezijskem otoku Penang. Prvi turnir za svetovni pokal je za zdaj še vedno načrtovan 2. aprila v katarski Dohi, kjer je prijavljen tudi Piran.


Najbolj brano