Na Primorskem tri nove vstopne ambulante

Doslej je bilo po vsej Sloveniji 16 vstopnih točk za bolnike, okužene z novim koronavirusom. Zdaj se jim pridružuje še 14 novih. Vstopne ambulante so od danes tudi v zdravstvenih domovih v Sežani, Ilirski Bistrici in Idriji.

Trenutno so v Sežani v garaži reševalne službe uredili  prostor za ločeno obravnavo pacientov. Po potrebi lahko zagotovijo še enega. 
Čeprav gre za garažo, je prostor topel, velik, zračen, vanj pa pacienti vstopajo od zunaj, zdravstveno osebje pa od znotraj.
Trenutno so v Sežani v garaži reševalne službe uredili prostor za ločeno obravnavo pacientov. Po potrebi lahko zagotovijo še enega. Čeprav gre za garažo, je prostor topel, velik, zračen, vanj pa pacienti vstopajo od zunaj, zdravstveno osebje pa od znotraj.  

SEŽANA, ILIRSKA BISTRICA, IDRIJA > Navodila, da se mreža vstopnih točk, ki so jih preimenovali v vstopne ambulante za covid-19, širi, so zdravstveni domovi dobili v torek popoldne. Ministrstvo za zdravje jim je sporočilo, da “smo prešli v fazo 2, ko se predvideva večji priliv tudi težje prizadetih pacientov”. Včeraj so se domovi pripravljali na nove naloge, organizirali prostore in opremo, danes pa začenjajo z novim načinom dela.

Na Primorskem so bile doslej vstopne točke za obravnavo in odvzem brisov za covid-19 v Kopru, Šempetru, Postojni in Tolminu. Zdaj so vstopne ambulante uredili še v Sežani, Ilirski Bistrici in Idriji. V vseh treh bodo jemali tudi brise. Ker vse paciente z znaki okužbe dihal obravnavajo, kot da so okuženi z novim koronavirusom, so morali zanje organizirati ločeno pot obravnave, zagotoviti ustrezno zaščito zdravstvenih delavcev in sprejeti še druge ukrepe za preprečevanje širjenja okužb.

Ambulante so zaprte

Ambulante v zdravstvenih domovih so zaprte, razen za nujne in posebne primere (na primer preglede nosečnic). Zdravniki pa dežurajo v “administrativnih” ambulantah, za predpisovanje receptov in podobno. Za vsak obisk se je treba najprej dogovoriti po telefonu, pred vstopom pa izvajajo triažo in usmerjajo paciente. Zaprte so ambulante v Knežaku, Podgradu, Senožečah, izmenično bodo zapirali tudi ambulante v Divači, Dutovljah in Komnu.

Prvih devet brisov v Sežani negativnih

V Zdravstvenem domu Sežana so vse to že imeli urejeno, saj so pričakovali, da bodo postali vstopna točka že v prvi fazi v začetku marca. Prostor za ločeno obravnavo pacientov so pripravili v garaži reševalne službe. “Tu je toplo, prostorno, zračno, opremljeno z vsem, kar potrebujemo. Pacient vstopa od zunaj, zdravnik pa od znotraj, iz čistega prostora. Še en tak prostor pripravljamo, če ga bomo potrebovali,” ureditev opisuje direktorica Ljubislava Škibin.

Ker so bili na nov način dela že pripravljeni, so že v torek popoldne, takoj zatem ko so prejeli obvestilo ministrstva, začeli jemati tudi brise. “V torek smo vzeli devet brisov, vsi so bili negativni. Želimo si, da bi bili vsi taki,” je včeraj dejala Škibinova. Nadeja se, da ne bodo imeli težav z zagotavljanjem opreme za nadaljnje delo. “Naročili smo še zabojnik za ločeno obravnavo pacientov, ki bi ga namestili k zdravstveni postaji v Hrpeljah,” je še dodala.

Sežana, Ilirska Bistrica in Idrija so tri nove vstopne ambulante na Primorskem

Danes tudi v Idriji in Ilirski Bistrici

Zdravstveni dom Idrija začenja kot nova vstopna ambulanta delati danes. Večjih težav pri vzpostavljanju novega načina dela niso imeli, saj so že konec prejšnjega tedna ustanovili koordinacijsko skupino. “Ta skupina se srečuje vsak dan in že v začetku tedna smo - glede na stanje - delo organizirali tako, da bomo lahko začeli delovati kot vstopna ambulanta,” je pojasnila Maja Filipič Trpin iz Zdravstvenega doma Idrija. Glede opreme pa je včeraj povedala: “Nekaj zaščitne opreme smo imeli, nekaj jo dobivamo danes, nekaj jo pričakujemo v prihodnjih dneh. Ali jo je dovolj, je nemogoče oceniti in napovedati.”

S pripravami so včeraj hiteli tudi v Zdravstvenem domu Ilirska Bistrica, kjer je direktorica Tamara Štemberger Kolnik dejala, da bodo z novim načinom dela začeli danes.

Na pomoč tudi drugi zdravstveni domovi

V novih navodilih je ministrstvo za zdravje zapisalo, da morajo v vstopnih ambulantah za covid-19 kadrovsko sodelovati tudi drugi zdravstveni domovi in koncesionarji. Razporede bodo verjetno pripravili v prihodnjih dneh.

So pa rešili težavo petih zdravnikov, zaposlenih v Zdravstvenem domu Ilirska Bistrica, in enega koncesionarja, ki prihajajo iz Hrvaške. Glede na vse ostrejši režim prehajanja meje so jim s pomočjo ilirskobistriške občinske uprave našli začasna bivališča in zagotovili prehrano.

Trenutno se zdravniki še vozijo domov, na Reko in v njeno okolico, so pa vsi pripravljeni ostati v Sloveniji, če se bo režim na meji zaostril.


Najbolj brano