Ljudje množično po neokrnjeni naravi

Osrednja turistična točka v občini Miren-Kostanjevica, Pomnik miru na Cerju, je zaradi koronavirusa do nadaljnjega zaprta za obiskovalce, okolica s številnimi potmi pa je oblegana vsaj tako kot pred krizo. Ljudje namreč množično iščejo sprostitev v neokrnjeni naravi.

Parkirišče ob cesti, ki vodi k Pomniku miru na  Cerju,  je ob vikendih 
še vedno polno.   Foto: Alenka Ožbot
Parkirišče ob cesti, ki vodi k Pomniku miru na Cerju, je ob vikendih še vedno polno.  Foto: Alenka Ožbot

CERJE > “Zdi se mi, da je na Cerju še več obiskovalcev kot prej. Glede na to da je veliko gozdnih poti, pa se od parkirišča naprej razpršijo,” razlaga Ariana B. Suhadolnik iz zavoda Turizem Miren-Kostanjevica.

Kot kaže, ljudje v teh kriznih časih še veliko bolj kot prej iščejo stik z naravo. “Opaziti pa je večjo umirjenost. Prej so nekateri divjali z motorji, kolesarji so bili bolj glasni ... Ljudje vse delajo bolj počasi, umirjeno, v tišini. Vidim, da se držijo navodil in se ne družijo v skupinah.”

Ariana B. Suhadolnik, direktorica Turizma Miren-Kostanjevica

“Zdi se mi, da je na Cerju še več obiskovalcev kot prej. Glede na to da je veliko gozdnih poti, pa se od parkirišča naprej razpršijo.”

Zaradi možnosti širjenja koronavirusa so prestavili tudi drugo akcijo sajenja dreves na Cerju, ki naj bi bila v soboto, 21. marca. “Po strokovnem posvetu z Zavodom za gozdove Slovenije pogozdovanje prestavljamo na jesen. Po mnenju zavoda je to še bolje, saj mlade sadike tako ne bodo izpostavljene poletni suši, v kateri morda ne bi preživele,” svetlo plat v tej zgodbi najde Ariana B. Suhadolnik. Preko spletne strani www.drevozacerje.si. pa lahko ljudje še vedno prispevajo denar za pogozdovanje območja, ki ga je avgusta lani prizadel velik požar in za seboj pustil opustošenje.

Pod vprašajem pa sta tudi prvomajsko srečanje v Opatjem selu in Praznik špargljev v Orehovljah, stebra med množičnimi prireditvami, s katerimi želijo v občino privabiti obiskovalce iz vse Slovenije. “Programa za tradicionalno prvomajsko srečanje in tudi za tridnevni Praznik špargljev, ki naj bi bil konec maja, sta že pripravljena. Odločitve o tem, ali bomo ti dve prireditvi izpeljali, pa se bodo sprejemale sredi aprila,” pravi Suhadolnikova.


Najbolj brano