Hidria in Kolektor doma upočasnjujeta, na Kitajskem že na polno

Danes bo Hidria začela ustavljati proizvodnjo po Sloveniji, Kolektor bo na čakanje poslal še več delavcev. Na idrijski lokaciji Kolektorja so včeraj preventivno prekinili delo, saj je bil eden od zaposlenih v neposrednem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom. Vsi pa še delajo v Eti, na polno tudi gradbinci.

Na vseh živahnih gradbiščih (na fotografiji gradnja kanalizacije in 
vodovoda v Godoviču) v občini Idrija delavci nosijo gradbeno, ne 
pa tudi protivirusno zaščito.  Foto: Saša Dragoš
Na vseh živahnih gradbiščih (na fotografiji gradnja kanalizacije in vodovoda v Godoviču) v občini Idrija delavci nosijo gradbeno, ne pa tudi protivirusno zaščito.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA, CERKNO > Hidria in Kolektor sta v omejenem obsegu delala že v svojih družbah na Kitajskem. Tam zdaj že delajo na polno, pač pa bodo danes krepko znižali proizvodnjo v Sloveniji. Po Evropi, kot pravijo, se bodo ravnali skladno z navodili vlad matičnih držav in lokalnih okolij.

Eta bo danes v idrijsko cerkljanskem bazenu edina, ki zaradi nujnih naročil ne bo znižala proizvodnje. Čeprav delavci tožijo, da nimajo na voljo zadosti zaščitnih sredstev, vodstvo zagotavlja, da so poskrbeli za varovalne ukrepe pred virusom.

Mahle začasno zaustavil poslovanje

Iz šempetrske družbe Mahle so sporočili, da so se glede na trenutno dogajanje, povezano s širjenjem koronavirusa in s ciljem zajezitve širjenja tega virusa, odločili za kratkoročno zaustavitev dela v svojih družbah v Sloveniji. Proizvodne procese so ustavili včeraj ob 23. uri. Prekinjeno bo tudi delo v administrativnih oddelkih, in sicer v petek ob 16. uri, ko bodo z delom prenehali tudi tisti, ki delo opravljajo v pisarnah ali doma. Začasna zaustavitev družb naj bi predvidoma trajala dva tedna, do 3. aprila, oziroma odvisno od razmer v državi. Iz podjetja so sporočili še, da bodo skušali poslovanje znova vzpostaviti takoj, ko bo to možno in bodo vzpostavljene vse razmere za varno in nemoteno nadaljevanje proizvodnih procesov. Vse sodelavce pozivajo, da ostanejo doma in sledijo navodilom pristojnih državnih organov. NN

Ker je v Cerknem zaprta zdravstvena postaja (najbližja pomoč je na voljo v matičnem zdravstvenem domu v Idriji), štab civilne zaščite občane poziva k večji previdnosti, doslednemu spoštovanju prepovedi kurjenja na prostem in odložitvi težjih del v naravi.

Hidria, ki ima, podobno kot tudi Kolektor, izkušnjo z omejitvijo proizvodnje v družbi na Kitajskem, danes proizvodnjo postopoma ustavlja v slovenskih družbah. “Na ostalih proizvodnih lokacijah v tujini bomo ukrepe izvajali na podlagi lokalnih nasvetov in ukrepov vlad matičnih držav,” pravi tiskovni predstavnik Hidrie Erik Blatnik in dodaja, da na Kitajskem že delajo v polnem obsegu.

Iz Kolektorja so sporočili, da so za delavce, ki bodo od danes ohranjali minimum najnujnejših proizvodnih procesov, zagotovili vso zaščitno opremo, vključno z maskami. Medtem ko so tisti, ki so lahko, že zadnja tedna delali od doma, pa danes na čakanje odhaja tudi večina proizvodnih delavcev. Ukrep so sprejeli začasno, za teden dni. Če bo potrebno, ga bodo podaljšali.

“Ne bojimo se. Domov v svoje države ne moremo. V Sloveniji pa smo zato, da delamo,” so bili na vseh gradbiščih soglasni delavci iz sosednjih držav. Vsa gradbišča - tako največji cestni v Godoviču in v Zali kot otroškega vrtca v Spodnji Idriji - so živahna. Delavci nosijo gradbeno varovalno opremo, protivirusne ne. Te, kot so povedali, niso dobili. Če bi jo, bi jih bržčas ovirala pri delu. “Delamo na zraku, v primerni razdalji drug od drugega,” so bili prepričani, da so dovolj zavarovani.


Najbolj brano