Goriška: Kmetje lahko gredo čez mejo

Kmetje dvolastniki na Goriškem, ki imajo zemljo na tej in drugi strani meje, so lahko pomirjeni. Vlada je potrdila, da lahko mejo prehajajo kot doslej. Izpolnjevati pa morajo pogoj, da je prehod nujen zaradi opravljanja kmetijskih opravil.

Kmetje dvolastniki lahko od danes spet  prehajajo  mejo.  Foto: Mitja Marussig
Kmetje dvolastniki lahko od danes spet prehajajo mejo.  Foto: Mitja Marussig

GORIŠKA > Zapora meje z Italijo, na Goriškem jo je mogoče prehajati le v Vrtojbi, je kmetom in v Brdih pretežno vinogradnikom, ki imajo kmetijska zemljišča na slovenski in italijanski strani meje, precej zagrenila življenje. Evidentiranih je 114, verjetno pa jih je še nekoliko več, takih, ki imajo tik za mejo v Italiji za 229 hektarjev obdelanih tal v 275 tako imenovanih gerkih (zakroženih kmetijskih površinah), začenja se sezona kmetijskih opravil, a jih ne morejo obdelovati. Goriški župani so zato na vlado v torek zvečer naslovili poziv, naj jim omogoči prehod meje za potrebe obdelovanja polj, vinogradov, sadovnjakov.

Sinoči je vlada sprejela odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo iz Italije, ki gre na roko dvolastnikom, pri čemer je poudarila, da omejitve prehoda meje ne veljajo za dvolastnike, ki opravljajo kmetijsko-poljedelska dela. “To v praksi pomeni, da lahko državljani Republike Slovenije, ki imajo kmetijsko zemljo v Italiji in obratno, državljani Italije (to je tudi slovenski zamejci), ki imajo kmetijsko zemljo v Sloveniji, prečkajo mejo tako kot do sedaj - na maloobmejnih mejnih prehodih, na polju in podobno. Izpolnjevati morajo zgolj pogoj, da je prehod nujen zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelskih opravil,” so sporočili z vlade.

V goriških občinah so potrdili, da so s tem seznanjeni in so se že danes zjutraj začeli organizirati.


Najbolj brano