Vlada obeta maske za vse, ki držijo državo pri življenju

Ukrepi za omejevanje širjenja koronavirusa se bodo v naslednjih dneh stopnjevali, je po seji Sveta za nacionalno varnost napovedal predsednik vlade Janez Janša. Zaščitna oprema je na poti, zagotavljajo ministri. Prve jo bodo dobile zdravstvene ustanove in domovi za upokojence, več milijonov mask pa bo namenjenih tudi delavcem v podjetjih.

Svet za nacionalno varnost je zasedal v parlamentu,  kjer je dovolj 
prostora za ohranjanje socialne distance.   Foto: STA
Svet za nacionalno varnost je zasedal v parlamentu, kjer je dovolj prostora za ohranjanje socialne distance.  Foto: STA

LJUBLJANA > Prvi paket ukrepov se že izvaja; gre za vladne uredbe, ki so ustavile javno življenje v Sloveniji, za ukrepe za pomoč gospodarstvu in za interventne zakone, ki jih bo v četrtek sprejemal državni zbor. Tudi ti zakoni so namenjeni predvsem pomoči gospodarskim subjektom.

Ukrepi, kakršnih še nismo videli

Sledila bo priprava krovnega protikriznega zakona. Premier Janez Janša predlog zakona obeta za konec naslednjega tedna, ko se bo situacija bolj razjasnila. Ukrepi morajo biti usklajeni tako doma kot v EU. “Bodo pa tukaj ukrepi, ki jih niste še nikoli videli, ker je situacija strateško drugačna, kot je bila do petka,” je napovedal. Povabil je stroko in znanstvenike, naj v procesu priprave tega zakona prispevajo svoje predloge.

WHO: za zajezitev epidemije potrebna izolacija in obsežna testiranja

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je države pozvala, naj opravijo čim več testiranj, saj le z izolacijo oseb, pri katerih obstaja sum okužbe, virusa ni mogoče zajeziti. Slovenija pa je med državami, ki so se odločile, da ljudi z blagimi simptomi okužb ne bodo testirale, ampak jih le osamile. O možnostih, da bi se po opozorilih WHO Slovenija vrnila k množičnim testiranjem, je Janša povedal: “Problem je v tem, da množičnega testiranja nismo izvajali na samem začetku, ko je okužba prihajala iz sosedstva. Problem so tudi kapacitete in druge zamude. Nekateri ukrepi delujejo v določeni fazi in kasneje ne več. Omejitve gibanja in vse ostalo se sprejema zdaj bolj drastično, ker drugih ukrepov nismo sprejeli pravočasno.”

Trenutno je ključnega pomena, da država pridobi dovolj zaščitnih sredstev za zaščito vseh, ki vzdržujejo državo pri življenju. Minister za obrambo Matej Tonin je že za včerajšnji dan zagotovil oskrbo najbolj kritičnih ustanov, kot so domovi starejših občanov in zdravstveni domovi, z zaščitnimi maskami.

Po napovedih ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška bo od danes do ponedeljka v državi na voljo skupno 5,5 milijona zaščitnih mask za zaposlene v gospodarstvu. “Ta dobava bo omogočila, da se bo poleg nujnih ustanov oskrbovalo tudi industrijo oziroma proizvodnjo, ki je nujna za delovanje države,” je dejal.

Zaprti maloobmejni prehodi s Hrvaško

Slovenska vlada je z odlokom opolnoči zaprla 27 maloobmejnih prehodov s Hrvaško. Vsi potniki naj za nujna potovanja uporabijo mejne prehode za mednarodni promet. Določbe sporazuma o obmejnem prometu in sodelovanju, ki določajo pravice uporabnikov do prehoda državne meje izven mejnih prehodov (prehodna mesta in točke, kmetijski vložki), ostajajo še naprej v veljavi.

Janša je napovedal, da bo mogoče nekatere ukrepe, ki so zdaj v veljavi, omiliti, ko bo v sistemu dovolj zaščitnih sredstev. Takrat “se bo del dejavnosti, tudi del javnega življenja, lahko odvijal ob uporabi zaščitnih sredstev,” pričakuje premier.

Za dvojno delo dvojno plačilo

Počivalšek je zagotovil, da je v blagovnih rezervah dovolj hrane za 90-dnevno oskrbo prebivalstva. Tudi predstavniki trgovskih verig so mu zagotovili, da imajo dovolj svojih zalog in da nabavne poti delujejo.

EU za 30 dni uvaja omejitev vstopa na zunanji meji

Voditelji članic EU so včeraj zvečer podprli 30-dnevno omejitev nebistvenih potovanj v unijo, ki naj bi jo države začele izvajati takoj. Ukrep naj bi omogočil odpravo nadzora na notranjih mejah EU, ki so ga za zajezitev virusa uvedle številne članice in ki povzroča tveganje resnih posledic za delovanje notranjega trga. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ob sprejetju tega ukrepa izpostavila, da je na notranjih mejah obtičalo preveč ljudi, preveč je zastojev, in da je treba zagotoviti prost pretok blaga. Poleg tega so voditelji v celoti podprli sveženj ukrepov za boj proti virusu, ki ga je pripravila Evropska komisija. Ta vključuje smernice za ukrepe na mejah, ukrepe v pomoč gospodarstvu, skupna javna naročila ter prožnost pri državnih pomočeh in fiskalnih pravilih.

Poleg interventnih ukrepov, ki jih je ministrstvo že pripravilo, vlada pa poslala v zakonodajni postopek, tečejo še pogovori s finančnim ministrstvom, komercialnimi bankami in z Banko Slovenije o tem, da bi za pomembnejše obdobje podaljšali vse bančne obveznosti podjetij in najverjetneje fizičnih oseb.

Obrtna zbornica Slovenije je včeraj opozorila, da napovedani odlog plačila socialnih prispevkov za samozaposlene, samostojne podjetnike in podjetja, ki jih je prizadela epidemija koronavirusa, ni ustrezna rešitev. Primerna rešitev je po njihovem odpis prispevkov in davkov, saj v tem času nimajo nikakršnih prihodkov. Janša je na ta opozorila odgovoril, da ima vlada v naboru vrsto ukrepov, ki jih obravnava, vendar pa je treba najprej poskrbeti za varnost in življenje ljudi. Plače in prispevki bodo po njegovih besedah prenesli sprejem ukrepov naslednji teden namesto jutri. “Važno je, da ljudje vedo, da bomo to storili,” je dejal. Enako je po njegovem pomembno, da ljudje, ki trenutno na kritičnih točkah opravljajo dvojno delo, vedo, da bodo za to dobili dvojno plačilo, tisti, ki zdaj ne delajo, pa verjetno polovično. “Ukrepe v tej smeri bomo sprejeli,” je napovedal.

Politika enotna

Janša in ministri so o trenutnih razmerah in ukrepih govorili po seji Sveta za nacionalno varnost. Svet se je sestal v široki sestavi, vključno s predsednikom države Borutom Pahorjem, predsednikom DZ Igorjem Zorčičem ter predsedniki opozicijskih strank. Tem je vlada ponudila sodelovanje pri sprejemanju ukrepov, opozicijski voditelji pa so ponudbo po Janševih besedah sprejeli.

“Danes je svet za nacionalno varnost pokazal to, da smo politiki ne glede na stranko v zvezi z ukrepi bistveno bolj enotni, kot morda izhaja iz razprav na družbenih omrežjih,” je vzdušje na seji sveta za nacionalno varnost povzel predsednik DZ Zorčič.


Najbolj brano