Suzana Bažato: “Na Kitajskem še veljajo zelo stroga pravila”

Suzana Bažato iz Vrtojbe se te dni vrača z zdravljenja na Kitajskem, za katerega so denar prispevali tudi bralci Primorskih novic. A pot s Kitajske do Hongkonga in od tam v Evropo je težko izvedljiva misija zaradi koronavirusa. “Tu še veljajo še vedno zelo stroga pravila, katerih se ljudje stoodstotno držijo,” poudarja. Žalosti jo, da so ljudje pri nas še vedno brezbrižni.

Suzana Bažato Foto: Leo Caharija
Suzana Bažato Foto: Leo Caharija

KITAJSKA > Zgodbo Suzane Bažato smo v PN predstavili februarja. Zbolela je za redko boleznijo holangiokarcinomom, rakom žolčnih vodov, ki jo uspešno zdravijo na Kitajskem, a zdravljenje ni poceni. Odziv na akcijo med našimi bralci je bil velik in konec februarja se je lahko odpravila na Kitajsko. Že pot tja je bila naporna, saj so bile povezave zaradi širjenja koronavirusa po svetu že zelo okrnjene, a ji je uspelo priti v bolnišnico v eni od južnih provinc na Kitajskem.

Rezultati terapije spodbudni

Zdravljenje je potekalo po načrtu. Z denarjem iz humanitarne akcije - do dneva, ko so ji v bolnišnici izstavili račun, se je nabralo 11. 000 evrov -, je lahko plačala predvidene terapije. “To je veliko denarja in res sem hvaležna vsem, ki so poslali SMS ali nakazali denar na TRR in mi s tem omogočili, da nadaljujem zdravljenje. Razliko, ki pa ni bila velika, sem sama pokrila, saj mi je bolnišnica dala 20-odstotni popust, ker je zdravnica na internetu videla, da poteka akcija, kjer se zbira denar zame,” nam je sporočila.

Suzana Bažato

“Nekatere ulice so zaprli z barikadami in celo z bodečo žico. Na vhod so postavili kontrolno točko. Če hočeš iti v ulico, moraš skozi to kontrolno točko, kjer ti izmerijo temperaturo.”

Zdravnikove besede so zelo spodbudne. “Ni metastaz na jetrih in tumor stoji. ” Suzana se dobro počuti in rada bi se vrnila domov. A to ne bo enostavno.

Od daleč je videti neodgovorno obnašanje v Sloveniji

V torek nam je poslala te vrstice: “Trenutno sem še na Kitajskem, vendar spremljam dogajanje v Sloveniji in po Evropi. Ob prebiranju objav me žalosti, kako so ljudje še vedno brezbrižni in ne upoštevajo navodil. Na takšen način ne bomo zajezili virusa hitro, le razširili ga bomo. Sprašujem se, do kdaj se bodo ljudje obnašali tako neodgovorno? Ali nista Kitajska in Italija dovolj dober primer? Poskušam razumeti, da je Kitajska zelo daleč, ampak Italija je pred našim pragom. Kljub temu, da je uspelo kitajskim zdravnikom zajeziti okužbo, tu veljajo še vedno zelo stroga pravila, katerih se ljudje stoodstotno držijo. Včeraj sem se podala na pot proti Sloveniji. Na žalost nisem mogla prečkati meje s Hongkongom, saj imam od tam povratni let domov. Na moji poti iz Guangzhouja proti Hongkongu so me dvakrat ustavili in me poslali na kontrolne točke, kjer so mi izmerili temperaturo, zastavili ogromno vprašanj, denimo, kje sem bila, zakaj sem tu, kje sem se gibala, ali sem bila v državah, kot so Italija, Iran, Nemčija Španija, Severna Koreja in Amerika. Kljub temu, da sem jim pokazala potrdilo zdravnika, da nimam simptomov koronavirusa in se nisem gibala v območju Wuhan.

Vsi izpraševalci ter zdravstveno osebje, ki me je obravnavalo, so bili oblečeni v zaščitne obleke (skafandre), imeli so vizirje ali zaščitna očala ter rokavice. Kljub potrdilu zdravnika onkologa so me hoteli dati v karanteno za 14 dni. To pravilo velja za vse, brez izjem. To zame nikakor ni sprejemljivo, saj imam let iz Hongkonga 20. marca in ga ne želim zamuditi, kajti vsak naslednji dan je bolj in bolj vprašljiv, ali se bom lahko vrnila v Slovenijo oziroma vsaj v Evropo.”

Denar so dali v karanteno, trgovine brez gotovine

Nekateri so ji svetovali, naj raje ostane na Kitajskem, saj bo tam bolj varna. “To vse drži, ampak tu nastane problem, kako priti do denarja, saj so ga dali v karanteno. Če ga nekako dobim, ga v trgovinah s težavo sprejmejo. Tu se plačuje vse preko Wechata. Trenutno sem na meji Kitajska-Hongkong in iščem drugo rešitev, kako priti pravočasno na letališče.”

Temperaturo ti izmerijo tudi na ulicah

Suzana Bažato pravi, da kljub temu, da je virus na Kitajskem pod kontrolo, se še naprej izvajajo varnostni ukrepi, kot so nošenje maske, uporaba razkužil, merjenje temperature ob vsakem vstopu v trgovino, lekarno, banko, restavracijo, skratka v vsak javni prostor, ki ima vhod.

“Nekatere ulice so zaprli z barikadami in celo z bodečo žico. Na vhod so postavili kontrolno točko. Če hočeš iti v ulico, moraš skozi to kontrolno točko, kjer ti izmerijo temperaturo. V primeru, da ne stanuješ tam, te popišejo in tako vedo takoj, koga kontaktirati in poklicati na testiranje v primeru na novo odkrite okužene osebe. Razkužujejo tudi ceste in vse javne površine. Povsod, kjer so tipke, na primer v dvigalu, bankomatih so jih pokrili s plastično folijo, saj na njej virus preživi najmanj časa.”

Včeraj ji še ni uspelo do Hongkonga

Včeraj nam je sporočila, da ji ni še uspelo priti v Hongkong. “Niso me spustili, ker nisem imela potrjene karte za 17. marec. Preden sem lahko razložila vodilnemu, da bom zamenjala let z 20. marca na 17. marec, mi je zadnji trajekt ušel za Hongkong. Na žalost je tu jezik zelo velik problem,” o naporni poti domov poroča Suzana Bažato.


Najbolj brano