Na Kozini stanovanja za upokojence

Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja bo v soseski Brinje na Kozini v celoti odkupil stanovanjski blok, v katerem bo 30 oskrbovanih in 17 najemnih stanovanj za upokojence. Pogodbo z lastnikom bodo sklenili v kratkem, do tedaj v skladu podrobnosti ne razkrivajo. V lokalnem upokojenskem društvu so zelo zadovoljni, saj v občini, ki se že desetletje bori za dom upokojencev, primanjkuje ustrezne domske oskrbe za starejše.

V soseski Brinje stanovanjski bloki rastejo kot gobe po dežju, v 
tretjem bloku, ki ga bodo gradili konec leta,  bodo najemna in 
oskrbovana stanovanja za upokojence.  Foto: Lea Kalc Furlanič
V soseski Brinje stanovanjski bloki rastejo kot gobe po dežju, v tretjem bloku, ki ga bodo gradili konec leta, bodo najemna in oskrbovana stanovanja za upokojence.  Foto: Lea Kalc Furlanič

KOZINA > “Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja se z investitorjem dogovarja o možnostih odkupa objekta v Kozini, v katerem bi zagotovili skupaj 47 najemnih namenskih stanovanj za starejše in upokojence, predvidoma 30 oskrbovanih in 17 namenskih najemnih stanovanj, s parkirnimi mesti. Ker se izvajajo končni izračuni in potekajo pogajanja o nakupu objekta, vam ta trenutek ne moremo dati podrobnejših informacij v zvezi s projektom,” so nam na vprašanje, ali res kupujejo blok v Brinju, odgovorili iz Nepremičninskega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Sklad je ustanovil Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Velika pridobitev za občino

Sklad v več krajih po Sloveniji razpolaga z 2760 namenskimi najemnimi stanovanji ter s 360 oskrbovanimi najemnimi stanovanji za upokojence in druge starejše. Nazadnje so v Izoli leta 2017 odprli dva bloka s 60 stanovanji. Enega, s 30 stanovanji, imajo tudi v Kopru. Najemnine so neprofitne, vendar jih vsako leto usklajujejo s stopnjo inflacije. stanovanja dodeljujejo prek posebnega razpisa.

Tudi občina v nakup stanovanj v Brinju

Občina Hrpelje-Kozina je v 1. bloku v Brinju kupila dve stanovanji, veliki 55 kvadratnih metrov. Stali sta 140.000 evrov, obe že oddaja v neprofitni najem. Za potrebe krajevne skupnosti pa je kupila poslovni prostor, za katerega je odštela 30.000 evrov. V letih 2021 in 2022 pa načrtuje v Brinju kupiti še dve stanovanji.

“Za našo občino je to velika pridobitev. S temi stanovanji bomo vsaj delno lahko rešili problematiko domske oskrbe starejših občanov. Vendar pa to ne pomeni, da bomo opustili prizadevanja za gradnjo doma upokojencev na Kozini, aktivnosti še vedno tečejo,” poudarja hrpeljsko-kozinska županja Saša Likavec Svetelšek. “Ob tej novici smo prijetno presenečeni in zelo zadovoljni, da je država prepoznala potrebo naše občine oziroma Krasa in Brkinov po večjih kapacitetah domske oskrbe starejših. Pri nas jih je vsaj petsto od nekaj manj kot 4000 občanov,” pa je ob novici umestitve stanovanj za starejše na Kozino dejala predsednica občinskega društva upokojencev Janja Babič.

V Brinju bloki rastejo kot gobe po dežju

Sicer pa na Kozini v soseski Brinje kot gobe po dežju rastejo štirje stanovanjski stolpiči. Tam je gradbene platoje za bloke na dražbi od propadlega Stavbenika v stečaju pred dvema letoma kupilo podjetje K. Tivoli iz Ljubljane. Njegova največja solastnika sta podjetji Kolektor Koling inženiring iz Idrije, ki stolpiče tudi gradi, ter Gorenje projekt, inženiring iz Velenja.

30

oskrbovanih in

17

namenskih najemnih stanovanj za starejše in upokojence bodo nudili na Kozini

Eva Gošič Šen iz Kolektor Kolinga pojasnjuje, da bo stanovanjski blok, ki ga trenutno gradijo, najverjetneje vseljiv že konec leta. Jože Gojak, direktor nepremičninske agencije Lustrum iz Sežane, ki ga trži, pa dodaja, da so že vsa stanovanja v njem prodali ali rezervirali. Na vprašanje, ali bodo kmalu zabrneli gradbeni stroji še za tretji stolpič, ki ga kupuje omenjeni sklad, oba povesta, da se bo to najverjetneje zgodilo konec leta.

“Stanovanja v bloku, ki se trenutno gradi, smo prodajali po nekoliko višjih cenah kot v prvem stolpiču, vendar uspešno. Kupci so večinoma Kraševci, Brkinci ali prebivalci obale, tujcev ni,” pojasnjuje Gojak. Ta stolpič je arhitekturno zrcalna slika že zgrajenega, v njem je v štirih nadstropjih 43 stanovanj različnih velikosti. V vseh štirih stolpičih bo skupaj 140 stanovanj in več parkirnih prostorov, skupaj bo lastnike gradnja stala približno osem milijonov.


Komentar novinarja

Lea Kalc Furlanič

Kozina je dočakala luč

Leta se v slovenskih občinah in na ravni države vijejo iskanja rešitev, s katerimi bi starejši, ranljivejši populaciji omogočili primerno domsko bivanje, posebno onemoglim in bolnim, ki zase ne morejo več sami skrbeti. Mreža domov za ostarele, ki jo je vzpostavila država, namreč ne samo da ne vzdrži več vse večjega števila starostnikov, ki potrebujejo domsko oskrbo, ampak je tudi nekoliko slabo razpredena. Vsaj na južnem Primorskem. Zato ne pokrije dela Krasa in Brkinov, saj med Koprom,...

Preberi več

Najbolj brano