Tržnice so zaprte, povečuje se dostava na dom

Koprska tržnica, srce mesta, je zaprta in isto zgodbo pišejo tudi ostale tržnice v Istri. Kmetje so se umaknili na domače kmetije, kjer pa dela in pridelkov ne glede na grožnjo s koronavirusom ne zmanjka. “Stranke sedaj pridejo kar na dom,” pravijo na kmetiji Kaligarič.

Dane Podmenik, Nika Tomažinčič in Peter Cerkvenik (z leve) so 
člani zadruge istrskih ekoloških kmetov Zemlja in morje, ki 
dostavlja hrano tudi na dom.  Foto: Alenka Penjak
Dane Podmenik, Nika Tomažinčič in Peter Cerkvenik (z leve) so člani zadruge istrskih ekoloških kmetov Zemlja in morje, ki dostavlja hrano tudi na dom.  Foto: Alenka Penjak

ISTRA > “Stranke so nas na kmetiji obiskovale že pred grožnjo s koronavirusom, zato takšen način prodaje ni za nas nič novega. Na voljo je sezonska zelenjava, nekaj pridelka oddamo tudi kmetijski zadrugi Agraria. Sproti se prilagajamo trenutnim okoliščinam, obenem pa imamo kot vsi kmetje veliko dela na njivi in ne počivamo,” pravi Jana Kaligarič s kmetije Kaligarič, ki je sicer praktično vsak dan prodajala svoje izdelke na koprski tržnici.

Koprska tržnica, na kateri se tudi med delavniki znajde nekaj ponudnikov, je včeraj samevala. (Foto: Denis Sabadin)

Robert Fakin

direktor KZ Agraria

“Kar 70 odstotkov izdelkov, ki jih prodajamo, prihaja iz Italije - od moke, testenin, sirov, mortadel in še marsičesa -, in nič ne kaže, da se bo to spremenilo. Brez uvoza hrane bi bila vsa Slovenija lačna.”

Domače v zabojčkih

Vse bolj živahna postaja tudi dostava hrane na dom. Kdor ne more h kmetu ali v trgovino, je začel te dni uporabljati tudi možnost dostave zabojčkov zelenjave, jajc, olja in še česa na dom. Storitev, primerno sodobnim časom, ki zahtevajo čim manj telesnega dotika, je že lani začela ponujati zadruga Zemlja in morje s sedežem v Izoli. Doslej so že pridobili nekaj stalnih strank in jim vsak teden dostavili do 30 zabojčkov ekološke, na domačih njivah, v vinogradih in oljčnikih pridelane hrane.

Ta teden pa je njihova storitev dobila pospešek, ki ga gre pripisati predvsem strahu pred koronavirusom. “Danes smo strankam dostavili 120 zabojčkov hrane,” pravi Dane Podmenik, član zadruge istrskih ekoloških kmetov Zemlja in morje.

Dane Podmenik

član zadruge Zemlja in morje

“Želimo si, da kupovanje lokalne hrane ne bi bilo samo muha enodnevnica in da ne bodo stranke že čez dva tedna pobegnile nazaj v nakupovalne centre po najcenejšo uvoženo hrano.”

Ekološko usmerjeni istrski kmetje so zadrugi včeraj dostavili zelje, korenje, čebulo, radič, špinačo, jajca, oljčno olje in še kaj. (Foto: Alenka Penjak)

“Želimo si, da kupovanje lokalne hrane ne bi bilo samo muha enodnevnica in da ne bodo stranke že čez dva tedna pobegnile nazaj v nakupovalne centre po najcenejšo uvoženo hrano. Želimo si, da bi z nami ostale in še naprej podpirale ekološko naravnane slovenske kmete,” o vplivih koronavirusa na slovensko kmetijstvo pove Dane Podmenik in poudarja, da njihove cene tudi v kriznih časih ostajajo nespremenjene. Za plačilo uporabljajo spletno banko, zabojčke pa skladno s priporočili pustijo pred vrati.

120

zabojčkov hrane je včeraj strankam dostavila zadruga Zemlja in morje

A brez uvoza hrane ne preživimo

Robert Fakin, direktor Kmetijske zadruge Agraria, ob tem, da od lokalnih kmetov še zmeraj nemoteno odkupuje najrazličnejše pridelke in izdelke, zagotavlja še, da tudi izdelki iz Italije prihajajo nemoteno.

“Kar 70 odstotkov izdelkov, ki jih prodajamo, prihaja iz Italije - od moke, testenin, sirov, mortadel in še marsičesa -, in nič ne kaže, da se bo to spremenilo. Brez uvoza hrane bi bila vsa Slovenija lačna. Zato upam, da se bomo ob tej krizi zbudili in osvestili dejstvo, da je kmetijstvo strateška panoga. Naj nam bo šola, kako krhki in nebogljeni smo lahko v takšnih situacijah.”

Neobdelanih kmetijskih površin je v Istri še veliko in Robert Fakin upa, da bodo novi časi ljudi privabili tudi v kmetijstvo. Če se bo prebudil tudi republiški sklad kmetijskih zemljišč, spremenil neživljenjske odloke in Istranom, ki ne morejo pridobiti statusa kmeta, a vseeno želijo kmetovati, omogočil najem njive, bi lahko Slovenija stopila še kak korak bližje tako želeni samooskrbi.


Najbolj brano