Nezaščiteni farmacevti že obolevajo

Lekarniška zbornica zdravstveno ministrstvo resno poziva, naj lekarnam za zaposlene farmacevte takoj priskrbi zaščitno opremo, saj so neposredno izpostavljeni možni okužbi. Farmacevti že tudi obolevajo in ponekod morajo že zapirati lekarne.

 Doslej večina lekarn niti ni imela zaščitnih steklenih pregrad, ki bi 
fizično ločevale farmacevte od kupcev oziroma bolnikov, ki 
prihajajo po zdravila. Foto: Leo Caharija
Doslej večina lekarn niti ni imela zaščitnih steklenih pregrad, ki bi fizično ločevale farmacevte od kupcev oziroma bolnikov, ki prihajajo po zdravila. Foto: Leo Caharija

SLOVENIJA > Gre za veliko tveganje za okužbo, zato predsednik lekarniške zbornice Milan Golub sporoča: “Znova opozarjamo ministrstvo za zdravje, naj farmacevtskim strokovnim delavcev, zaposlenim v lekarnah, zagotovi zaščitno opremo v boju proti virusu Covid-19. Ministrstvo se do danes ni odzvalo na naša številna opozorila.”

Lekarniška dejavnost zagotavlja neprekinjeno zdravljenje bolnikov z zdravili. lekarne so lahko dostopne, odprte vsak dan po vsej državi, vanje lahko vstopi vsakdo. “Ljudje sicer dosledno spoštujejo poziv Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Lekarniške zbornice Slovenije, da vstopajo le tisti brez znakov okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje). Vendar pa glede na razmere in potek okužbe s koronavirusom ni preprečen vstop v lekarno vsem, ki so že okuženi, nimajo pa še vidnih znakov bolezni,” svari Golub. Prav zato obolevajo že tudi farmacevti, kar ima v nekaterih lekarnah že za posledico skrajšanje urnika odprtja, določene lekarne pa zapirajo.

V Sloveniji deluje 341 javnih lekarn, ki delujejo skladno z Zakonom o lekarniški dejavnosti.

“Prav zato moramo nujno zaščiti zaposlene, saj mora ostati preskrba z zdravili nemotena. Zbornica je zato ministrstvu predlagala in ga prosila za zagotovitev zaščitnih sredstev za zaposlene in prilagoditev organizacije dela v lekarnah. Ministrstvo in krizni štab pozivamo, da se povežeta z zbornico za dolgoročno zagotavljanje oskrbe prebivalstva z zdravili,” poziva predsednik zbornice Golub.

Doslej je minister sprejel odredbo, ki omejuje izdajo zdravil na recept v količini, ki ustreza zdravljenju bolnika za obdobje enega meseca, zdravil brez recepta pa na eno pakiranje na osebo. Namen je zagotoviti zdravila vsem prebivalcem. Obenem zavezuje izvajalce lekarniške dejavnosti, ki izpolnjujejo pogoje za izdelavo galenskih zdravil, da povečajo izdelavo dezinfekcijskih sredstev za površine in roke.


Najbolj brano