Nekateri študentje se ne morejo vrniti domov

V Študentskih domovih Univerze na Primorskem (UP) so študente že v nedeljo pozvali, naj zapustijo študentske domove in gredo domov. Približno 15 odstotkov vseh tega ne more narediti, zato so še vedno v domovih.

Študentski dom v Prisojah. Študentje Univerze na Primorskem v 
domovih nimajo stalnega prebivališča,   tam ni niti študentskih 
družin, 56 mest pa običajno namenijo tujim  študentom.     Foto: Zdravko Primožič/FPA
Študentski dom v Prisojah. Študentje Univerze na Primorskem v domovih nimajo stalnega prebivališča, tam ni niti študentskih družin, 56 mest pa običajno namenijo tujim študentom.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

ISTRA > Vlada je namreč v nedeljo sprejela odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi, ki se nanaša tudi na vzgojno-izobraževalne in visokošolske zavode in univerze, s čimer so prepovedali zbiranje študentov v domovih oziroma bivanje v njih. Izjemoma so ga dovolili le študentom, ki imajo v domu stalno prebivališče, študentskim družinam, tujim študentom in gostujočim profesorjem, ki se zaradi zdajšnjih razmer ne morejo vrniti domov.

V Študentskih domovih UP ocenjujejo, da je takih približno 15 odstotkov od skupaj 382 študentov, kolikor je nastanjenih v njihovih treh domovih, v Čebelnjaku in Prisojah v Kopru ter v portoroškem Korotanu. Vendar opozarjajo, da v teh 15 odstotkih niso všteti samo tuji študentje, ampak tudi tisti, ki imajo stalno prebivališče v naši državi in se ne morejo vrniti domov iz utemeljenih razlogov, ki pa niso zajeti v odloku vlade. “Kar nekaj študentov biva doma v skupnem gospodinjstvu s starimi starši, ki so v epidemiji koronavirusa rizična skupina, ali pa so rizični drugi člani gospodinjstva,” pojasnjuje direktor Študentskih domov UP Viljem Tisnikar.

Velja tudi za dijaške domove

Ta odlok vlade se nanaša tudi na študentske domove Univerze v Ljubljani in Univerze v Mariboru pa tudi na dijaške domove. Dijaški dom Srednje šole Izola (nekdanje Srednje gostinske in turistične šole) je prazen. Približno 150 dijakov in 50 študentov ga je zapustilo že minuli petek.

Prav zato so ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport že v nedeljo zvečer prosili za dodatno tolmačenje odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi, ki se nanaša na študentske domove, glede omenjenih primerov slovenskih študentov, ki iz utemeljenih razlogov ne morejo domov.


Najbolj brano