V Mahleju še kar delajo na polno

Po potrditvi okužbe s koronavirusom v šempetrski družbi Mahle so zaposleni prestrašeni in razburjeni. Tudi v javnosti je slišati vse več mnenj, da bi podjetje s 1970 zaposlenimi začasno moralo ustaviti proizvodnjo, saj bi s tem prispevalo k uspešnemu omejevanju širjenja koronavirusa.

V podjetju Mahle, kjer so minuli teden potrdili primer okužbe s 
koronovirusom,  ne razmišljajo o začasni zaustavitvi proizvodnje.  Foto: Luka Carlevaris
V podjetju Mahle, kjer so minuli teden potrdili primer okužbe s koronovirusom, ne razmišljajo o začasni zaustavitvi proizvodnje.  Foto: Luka Carlevaris

ŠEMPETER PRI GORICI > “V podjetju Mahle v Šempetru smo primorani delati kljub temu, da so bili nekateri zaposleni pozitivni na koronavirus. Informacij ne dobimo od nikogar, mask nam ne dajo. Vemo samo, da moramo delati, ker včeraj sprejeti zakon ne velja za gospodarski sektor. Zadevo so rešili tako, da en zaposlen dela na več mestih na tekočem traku, da ne pride do bližnjega kontakta. Seveda za enako plačilo,” piše v sporočilu, ki smo ga včeraj prejeli v uredništvu. Podpisani so Zaposleni Mahle Šempeter.

Kot nam je potrdil tudi eden od zaposlenih v proizvodnji, med delavci vlada napetost. Ker ni menze, dobivajo suho malico, ukinili so avtomate za pijačo in vodo. “Informacije, ki jih dobivamo, so skope, delamo brez mask. Saj razumemo, da jih za vse ni dovolj, a vseeno, strah je prisoten. Posebno ker je slišati, da naj bi bil v Italiji velik porast zdravih prenašalcev virusa. Baje bodo zaprli garderobe,” je povedal in dodal, da delavci pri strojih lahko še držijo varnostno razdaljo, na tekočem traku pa je to zelo težko.

1970

zaposlenih dela v šempetrski družbi Mahle

Zaustavitev proizvodnje bi bila prava poteza

Tudi na družbenih omrežjih je na račun nemotene proizvodnje v podjetju veliko zapisanega, celo v uredništvo smo prejeli klice občanov, prepričanih, da bi Mahle zaradi preprečevanja možnosti širjenja okužbe vsaj začasno moral zaustaviti proizvodnjo, glede na to, da je bila tam odkrita okužba s koronavirusom, da je dvajset ljudi v karanteni.

Iz družbe so nam sporočili, da so po odkritju primera okužbe opravili vse ukrepe, ki preprečujejo nadaljnje širjenje virusa.

“V soboto, 14. marca, je bila opravljena dezinfekcija v hali, kjer je bil odkrit okuženi delavec. Z zaposlenimi v samoizolaciji ohranjamo stike. Počutijo se dobro. Dodatnih okužb nismo zabeležili,” so pojasnili. Navedli so tudi, da trenutno proizvodni procesi v družbah Mahle v Šempetru, Bovcu in Komnu potekajo nemoteno, delavcem pa zagotavljajo varno delovno okolje.

V podjetju ustanovili tudi krizni štab

“Obravnava se vsako proizvodno linijo posebej in poskuša se zagotoviti priporočila, s katerimi bomo omilili potencialno širjenje virusa,” so zapisali v sporočilu za javnost. Pojasnili so še, da je delavska restavracija do nadaljnjega zaprta, da zaposlenim od včeraj dalje omogočajo delo na domu, da skrbijo za komunikacijo in s tem za dobro informiranost, da bi preprečili nesporazume in paniko.

Poslovodstvo je ustanovilo tudi krizni štab, ki dnevno spremlja odločitve in komunicira ukrepe neposredno do vseh vodstvenih delavcev in neposrednih vodij na vseh področjih ter objavlja novice na intranetnih straneh podjetja. Vse zaposlene pozivajo, naj tudi v zasebnem življenju sledijo ukrepom, ki veljajo na območju Slovenije ter s tem prispevajo k čimprejšnji zajezitvi epidemije.

Po naših neuradnih podatkih naj bi vodje sektorjev dobili interna navodila, po katerih naj bi se tistim, ki so jim omogočili, da so ostali s ponedeljkom doma in ne morejo delati od doma, najprej izrabilo nadure, potem pa neizkoriščen lanski dopust ali sorazmerni delež dopusta za letošnje leto.

V Kleti Brda ustavljajo proizvodnjo

V Kleti Brda, denimo, so se odločili drugače. Včeraj so sicer še delali, a bodo v nekaj dneh prekinili proizvodnjo. “Poskrbeli smo za vse varnostne ukrepe. Trenutno delamo v skrčeni obliki, saj še dopolnjujemo naročila. V planu je bilo, da bomo za to potrebovali dva dni, a bo manjša ekipa končala delo še v sredo,” je povedal direktor Silvan Peršolja. Nato bo proizvodnja na čakanju.

Obstali so tudi delavski avtobusi

Ukinitev javnega prevoza vsaj po prvih odzivih podjetjem ne povzroča večjih preglavic. Obstali so tudi delavski avtobusi, delodajalci pa so zaposlene pozvali, da pravočasno poskrbijo za nadomestno možnost prevoza na delo.

V šempetrsko družbo Mahle iz Nove Gorice in bližnje okolice vsakodnevno vozijo delavski avtobusi, ki jih uporablja veliko od skupno 1970 zaposlenih. Včeraj zjutraj pa so po sklepu vlade o ukinitvi javnega prometa ti obstali. Kot so pojasnili v vodstvu družbe, so morali vsi zaposleni v samoorganizaciji poskrbeti za nadomestno možnost prevoza na delo, stroške prevoza pa krije delodajalec.

Z ukinitvijo delavskih avtobusov - največ zaposlenih se iz oddaljenejših krajev vozi v Idrijo - se soočajo tudi v Hidrii. Zaposlene so obvestili, naj preverijo, ali si lahko zagotovijo drugačen prevoz, seveda ob upoštevanju varnostne razdalje, če jih je v vozilu več. Če te možnosti nimajo, naj se posvetujejo z vodji proizvodnje, da ti lahko uskladijo delo; to poteka v treh izmenah. Včeraj zaradi ukinitve delavskega avtobusa niso imeli težav pri organiziranju dela.

V podjetju Gostol-Gopan zaradi zaustavitve javnega potniškega prometa nimajo težav. Kot so pojasnili, se sodelavci sami znajdejo. Proizvodnja poteka za zdaj nemoteno, veliko od skupno 220 zaposlenih v Novi Gorici pa dela tudi od doma.

Tudi v družbi Salonit Anhovo niso vezani na javni prevoz, saj se večina zaposlenih v službo pripelje z osebnimi avtomobili. Med 350 zaposlenimi v Anhovem bodo morali le za enega poskrbeti za rešitev nadomestni prevoz, saj se je v službo vozil z vlakom in nima vozniškega izpita.

Tudi v šempetrski bolnišnici po neuradnih informacijah zaradi ukinitve javnega prevoza včeraj niso imeli težav. Podobno velja tudi za novogoriško občinsko upravo, kjer je poslovanje z namenom zajezitve širjenja okužbe s koronavirusom omejeno na najbolj nujne zadeve. Zaradi nedelovanja javnega prometa pri prihodu na delo pa ne beležijo posebnih težav.


Najbolj brano