Prva seja vlade v znamenju koronavirusa in številnih imenovanj

Nova vlada je v petek ponoči, na svoji prvi seji, zamenjala vodstvo policije in vojske, presenetila pa tudi z nekaterimi imenovanji v kabinetih ministrov. Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve je postal nekdanji mariborski župan Franc Kangler.

Na prvi seji nove vlade so ministri nekaj časa uporabljali zaščitne 
maske. Foto: STA
Na prvi seji nove vlade so ministri nekaj časa uporabljali zaščitne maske. Foto: STA

LJUBLJANA > Vlada je s položaja odstavila generalno direktorico policije Tatjano Bobnar in načelnico generalštaba Slovenske vojske Alenko Ermenc. Policijo bo začasno vodil Anton Travner, vojsko pa Robert Glavaš, po rodu iz Ilirske Bistrice.

Žan Mahnič sekretar za nacionalno varnost

S položaja se je moral posloviti tudi generalni direktor obveščevalno varnostne službe ministrstva za obrambo Dejan Matijevič. Na njegovo mesto prihaja Andrej Osolnik. Direktorja Sove Rajka Kozmelja vlada v noči na soboto še ni zamenjala.

Nova vlada je presenetila z imenovanji v nekatere kabinete ministrov. Tako bo državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve postal nekdanji mariborski župan in državni svetnik Franc Kangler. Bil je v številnih policijskih in sodnih postopkih, ki pa so padli. Policiji in pravosodju je pogosto očital, da delata v interesu globoke države.

V kabinetu predsednika vlade bosta tudi nekdanji poslanec Vinko Gorenak kot državni sekretar, zadolžen za koordinacijo med vlado in DZ, in poslanec Žan Mahnič kot državni sekretar za nacionalno varnost.

Sekretar kriznega štaba Andrej Rupnik

Vlada je na prvi seji ustanovila tudi krizni štab za obvladovanje širjenja okužb s koronavirusom. Krizni štab vodi premier, sekretar štaba pa je postal nekdanji direktor Sove Andrej Rupnik. Ta je na vprašanje, kakšne ukrepe lahko pričakujemo, dejal, da bodo ti precej resni zaradi razmer, ki vladajo. Pričakovati jih je tako rekoč na vseh področjih oziroma povsod tam, kjer prihaja do velike interakcije med ljudmi.

S prve seje vlade bo šla v zgodovino fotografija, na kateri so vsi člani vlade in strokovni sodelavci opremljeni z zaščitnimi maskami. “To je bilo predvsem sporočilo, da moramo vsi paziti eden na drugega in narediti vse, da se širjenje virusa zaustavi,” je po seji povedal minister za obrambo Matej Tonin. Priznal je, da mask niso uporabljali ves čas več kot štiri ure trajajoče seje.


Komentar novinarja

Jana Krebelj

Zakaj bi bilo to meni mar?

Če bi bile okoliščine drugačne, takšne, denimo, kot pred dvema tednoma, bi se danes razpisali o primopredajah ter imenovanjih v premierjevem in ministrskih kabinetih. A nič ni, kot bi moralo biti v normalnih časih, in še dolgo ne bo tako. V hipu se je vse obrnilo, obstali so avtobusi in vlaki, zaprli so se lokali, šole, podjetja krčijo obseg dela, igralnice in hoteli se zapirajo do nadaljnjega ... Virus se širi med nami, starejši gospod iz Metlike je že umrl in nekdo se bo moral zaradi tega,...

Preberi več

Najbolj brano