Jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol z Majorke v samoizolacijo

Svetovna jadralna organizacija je minuli teden zaradi širjenja novega koronavirusa za nedoločen čas prestavila zadnjo kvalifikacijsko regato za olimpijske igre, predvideno aprila v Genovi. Po razglasitvi pandemije je bilo na kasnejši termin prestavljeno tudi svetovno prvenstvo razreda 470, ki bi se moralo v petek začeti na Majorki.

Koprski jadralec v razredu finn Liam Orel je za zdaj ostal brez 
možnosti v lovu na zadnjo razpložljivo olimpijsko vozovnico. Foto: Robert Deaves
Koprski jadralec v razredu finn Liam Orel je za zdaj ostal brez možnosti v lovu na zadnjo razpložljivo olimpijsko vozovnico. Foto: Robert Deaves

ISTRA > Val odpovedi jadralnih tekmovanj na rekreativni in profesionalni ravni je Slovenijo zajel že minuli vikend, ko je Jadralni klub Jadro Koper prvi preklical Laser Cup, na katerem naj bi nastopilo več italijanskih športnikov. Kmalu zatem se je na seznamu odpisanih regat znašel še Sun Cup, kriterijska regata razreda optimist, načrtovana ta konec tedna v Portorožu.

Kaj bo z največjima jadralskima prireditvama v slovenskem morju - velikonočno regato jadralnega kluba Pirat in spomladanskim pokalom v Izoli, se gostitelji še odločajo. “Vsekakor bomo sledili navodilom ministrstva za zdravje. Ker sosednje države zapirajo meje, bomo izolski Spring Cup najverjetneje prestavili na konec aprila. Odpoved bi za klub pomenila veliko finančno izgubo, toda ko gre za zdravje, se je reda treba držati,” je povedal predsednik Jadralnega kluba Burja Vasilij Žbogar, ki je v četrtek v domovino poklical tudi vse slovenske jadralce v tujini.

“To počnejo v številnih državah in tudi sam sem našim svetoval čim prejšnjo vrnitev. Na Majorki, kjer sta bili Tina in Veronika, je število okuženih s koronavirusom že preseglo dvajset ljudi in zna se zgoditi, da bo Španija po vzoru Italije kmalu zaprla meje,” je razmere v četrtek pravilno ocenil Žbogar. Vsa Španija je namreč od sobote zvečer v karanteni.

Preventivno v samoizolacijo

Tina Mrak in Veronika Macarol sta navodilo predsednika strokovnega sveta nemudoma upoštevali, jadrnico hitro pospravili in sedli na prvi let proti domovini. “Na žalost se je naše svetovno prvenstvo končalo predčasno. Na Majorki sva uspeli opraviti le tri dni treningov, nakar so naju tik pred pričetkom meritev opreme organizatorji obvestili, da je svetovno prvenstvo prestavljeno,” je o naglem sosledju dogodkov povedala krmarka Tina Mrak.

“Samostojno smo se odločili, da bomo vsi, vključno s trenerjem, naslednjih 14 dni doma v samoizolaciji, saj smo potovali skozi nevarna območja, zlasti imam v mislih letališči v Bergamu in na Dunaju. Za nas je to leto izjemno pomembno in paziti morava na svoje in zdravje vseh tistih, ki naju obdajajo,” je še dodala Macarolova.

Liam Orel: “Zame odpoved ni nič dobrega”

V domovino se je včeraj vrnil tudi Liam Orel, ki se je v Valencii od januarja pripravljal na regato svetovnega pokala za razred finn v Genovi, kjer je nameraval loviti zadnjo razpoložljivo olimpijsko vozovnico za Tokio. “Ko sem se v petek vrnil s treninga na morju, sem izvedel, da zapirajo klub. Nemudoma sem bil primoran razstaviti jadrnico in se vrniti domov. Kaj sledi, ne vem. Vsi smo malo zmedeni. Predvidevam, da bo namesto Genove določeno drugo prizorišče, to pa zame ne pomeni nič dobrega, saj sem kupil jadro in jambor, prilagojena prav za vetrovne razmere v Genovi,” je potožil aktualni svetovni prvak razreda finn v mladinski konkurenci U-19. Čeprav se počuti dobro in je potoval z avtomobilom, bo tudi on v naslednjih dneh preventivno omejil stike, za vzdrževanje telesne kondicije pa bo skrbel z zdravo prehrano in redno vadbo doma.


Najbolj brano