Zakaj bi bilo to meni mar?

Če bi bile okoliščine drugačne, takšne, denimo, kot pred dvema tednoma, bi se danes razpisali o primopredajah ter imenovanjih v premierjevem in ministrskih kabinetih. A nič ni, kot bi moralo biti v normalnih časih, in še dolgo ne bo tako.

V hipu se je vse obrnilo, obstali so avtobusi in vlaki, zaprli so se lokali, šole, podjetja krčijo obseg dela, igralnice in hoteli se zapirajo do nadaljnjega ... Virus se širi med nami, starejši gospod iz Metlike je že umrl in nekdo se bo moral zaradi tega, ker je v tamkajšnji dom upokojencev prinesel neozdravljivo bolezen, pogledati v ogledalo.

Kdor zaradi bolezni covid-19 ni pripravljen za nekaj časa spremeniti svojih navad, mora vedeti nekaj: strogi ukrepi, ki so začeli veljati danes in se bodo še stopnjevali, so nujni prav zaradi takšnih brezbrižnežev.

A prav tako se morajo v ogledalo pogledati vsi, ki ne upoštevajo prošenj in priporočil zdravniške stroke, naj omejijo vse svoje stike, se po možnosti povsem osamijo in tako upočasnijo hitrost širjenja virusa po Sloveniji.

Imamo srečo; virus nas je dosegel v dobi visoke tehnologije, ko marsikdo lahko dela od doma, ima sestanke ali pa pouk na daljavo. Še pred desetimi leti bi bilo to težje. Hkrati imamo veliko nesrečo, da se je virus zgodil v dobi strahotnega egoizma. To, da se mnogi ljudje ne odzivajo na nobeno prošnjo, opozorilo, moledovanje ali zahtevo, naj omejijo stike, odseva čas, v katerem živimo.

Stvari so resne; Janez Janša je to simbolno pokazal z vpoklicem Jelka Kacina, ki je bil glavni govorec v času osamosvajanja, pozneje pa z Janšo ni bil na isti politični liniji. Dogajanje terja hitro ukrepanje, jasno sporazumevanje in preseganje političnih razlik.

Kdor zaradi bolezni covid-19 ni pripravljen za nekaj časa spremeniti svojih navad, mora vedeti nekaj: strogi ukrepi, ki so začeli veljati danes in se bodo še stopnjevali, so nujni prav zaradi takšnih brezbrižnežev.

Vsi ne bomo umrli. Nekateri bodo. Ker ima Slovenija staro prebivalstvo, smrti ne bo malo. Kogar to ne gane, naj misli vsaj na svojo denarnico: zaradi virusa bomo vsi čutili gospodarske posledice, nekatera podjetja bodo odpuščala, gospodarska rast se bo vsaj prepolovila, škoda je že ogromna, pa še niti začelo se ni. Da bi jo zmanjšali, se moramo ustaviti zdaj, takoj!


Preberite še


Najbolj brano