Na Vrtojbi obtičali tovornjaki

Čez mejne prehode z Italijo ne spuščajo tovornjakov, razen slovenskih in tistih, ki jim je Slovenija končni cilj. Zapora tovornega prometa je posledica odločitev Hrvaške in Madžarske, ki sta zaprli svoje meje, zaradi česar so se v državi nabrale kolone tovornih vozil. Najdaljše čakalne dobe za vstop v Slovenijo so bile čez dan na prehodu v Vrtojbi.

Stanje na mejnem prehodu Vrtojba Foto: Luka Carlevaris
Stanje na mejnem prehodu Vrtojba Foto: Luka Carlevaris

VRTOJBA > Tovornjaki, namenjeni v Slovenijo, smejo čez mejo. Tistih, ki so nameravali pot nadaljevati proti Hrvaški ali Madžarski, pa v državo ne spustijo. Že pred prehodom jih zato preusmerjajo na parkirišče Autoporta. Od 400 parkirnih mest jih je bilo pred poldnevom polnih že 250.

Stanje na mejnem prehodu Vrtojba

Razmere si je ogledal goriški župan Rodolfo Ziberna: “Če bo to trajalo dolgo, bomo morali poskrbeti za sanitarije. Razmisliti o tem, kako bomo ljudem dali vsaj en topli obrok na dan,” je pojasnil. Upa, da bodo z vzporednimi ukrepi zajezili vstop tovornih vozil v Italijo in se bo pritok počasi zmanjšal ter bodo površine na mejnem prehodu zadostovale.

Vozniki tovornjakov, ki so ostali ujetniki neusklajenih in nesorazmernih odločitev evropskih držav ter domino efekta, ki so ga te odločitve sprožile, so zaskrbljeni. “Doma sem v Bosni,” je povedal gospod, ki je v Vrtojbo prispel sinoči, “in vse, kar si želim je, da bi se lahko vrnil.” Bojijo se predvsem scenarija, po katerem bi morali na parkirišču ostati več tednov: “Nekaj hrane imamo s seboj, nekaj je lahko kupimo, ampak si predstavljate, kako je toliko dni spati v kabini? Brez možnosti, da se stuširamo, preoblečemo?”

Še manj predstavljivo je, kaj bi za evropsko gospodarstvo pomenila popolna blokada tovornega prometa. Na prehodih je Rdeči križ postavil šotore, v katerih se prostovoljci, ki opravljajo zdravstveni nadzor, lahko odpočijejo in se preoblečejo.

Nadzor nad potniki, ki vstopajo v državo, poteka gladko. Zbirnih številk o zavrnjenih osebah sicer ni. Po podatkih PU Nova Gorica pa so samo v Vrtojbi do danes do sredine dneva obrnili 600 ljudi. Še vedno načeloma velja, da vsi, ne glede na državljanstvo, lahko nadaljujejo pot, če so zdravi.

Ampak tako kot pri tovornem prometu se tudi pri pretoku ljudi razmere vseskozi spreminjajo.


Najbolj brano