Koronavirus je pospešil nastanek Janševe vlade

Slovenija je včeraj zvečer dobila novo vlado. Zanjo je glasovalo 52 poslancev. Potrjevanje nove vlade v DZ je potekalo v znamenju koronavirusa. Vlada se je na prvi seji sestala že uro po izvolitvi in določila strožje ukrepe za preprečevanje širjenja okužb. Govorice, da bo Ljubljana morda že danes v karanteni, je predsednik vlade Janez Janša zvečer zanikal.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Uro po potrditvi v DZ je nova vlada že zasedala na prvi seji in določila nujne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Ustaviti ga ni več mogoče, le še zajeziti, je v svojem govoru pred poslanci opozoril predsednik vlade Janez Janša.

Karantena za Ljubljano ali kako drugo mesto ni smiselna

Drugače kot sicer, ko so volitve vlade namenjene podrobnejši predstavitvi vladnega programa in posameznih ministrskih kandidatov, je bil včeraj v ospredju koronavirus. Nova ministrska ekipa je že pred izvolitvijo usklajevala nujne ukrepe. Po potrditvi teh ukrepov na prvi nočni seji vlade bo po napovedih Janše prihodnji teden potekala izredna seja državnega zbora, saj bodo morali nekatere ukrepe potrditi tudi poslanci.

Janez Janša, predsednik vlade

“Nobena karantena za Ljubljano ali kateri koli drugi del Slovenije ni smiselna, ker smo vsi v karanteni. Ukrepi, ki so danes potrebni, so ukrepi samokarantene.”

Seja vlade se do zaključka naše redakcije še ni končala, zato o ukrepih ne moremo poročati. Včeraj se je širila vest, da bo že danes Ljubljana in okolica zaprta v karanteno, kar pa je Janša zvečer zanikal: “Nobena karantena za Ljubljano ali kateri koli drugi del Slovenije ni smiselna, ker smo vsi v karanteni. Ukrepi, ki so danes potrebni, so ukrepi samokarantene.” To je edini način, da upočasnimo širjenje okužbe, je večkrat poudaril.

Ljudje morajo za dosego tega cilja drastično spremeniti svoje navade in se čimmanj družiti med seboj. “Od tega, kako bomo sposobni drastično spremeniti naše navade v prihodnjih dneh in tednih - upajmo, da ne za dalj časa - bo odvisno, kako uspešno bomo mi upočasnili širjenje virusa v Sloveniji,” je povedal Janša.

52 poslancev je glasovalo za vlado Janeza Janše

31 poslancev je bilo proti

Druga kritična točka je sposobnost pristojnih, da povečajo kapacitete, ki omogočajo testiranje, odkrivanje, lociranje širjenj. Tretja ključna stvar je oskrba težko obolelih, je prioritete naštel Janša in povedal, da so tudi pri nas nekateri bolniki že v kritičnem stanju. Kapacitete za oskrbo bolnih so v Sloveniji omejene, trenutno pa na trgu ni nekaterih zaščitnih sredstev ali pa so dobavni roki za ta sredstva predolgi. Pozval je vse slovenske gospodarstvenike, ki imajo poslovne partnerje v tujini, in Slovence po svetu, ki imajo kakršnekoli možnosti, da pomagajo pri pridobivanju zaščitnih sredstev. “Ključni so ventilatorji oziroma respiratorji, naprave ki omogočajo, da tistemu ki ima velike težave pri dihanju zaradi te okužbe, dovajamo kisik in ga ohranjamo pri življenju.”

Do vlade v rekordno kratkem času

14. slovenska vlada je bila v DZ izvoljena rekordno hitro; od začetka seje do izvolitve vlade so minile dobre tri ure. Še dopoldne so potekala zadnja zaslišanja kandidatov za ministre pred pristojnimi odbori.

Poslanske skupine so se ob zavedanju, da je treba čim prej sprejeti ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom, odpovedale razpravi svojih poslancev in se omejile le na predstavitev stališč poslanskih skupin. Kljub tej pripravljenosti na sodelovanje pa so v opoziciji izpostavljali tudi šibkosti in po njihovem napačne politike, ki jih namerava voditi nova vlada.

Vlada je bila izvoljena z glasovi poslancev nove koalicije SDS, SMC, NSi in Desus z izjemo enega poslanca iz SMC. Glasove ministrski ekipi, ki jo je sestavil Janša, so prispevali še trije poslanci SNS in dva poslanca narodnih skupnosti.


Komentar novinarja

Vesna Humar

Tudi politika ostaja doma

Včerajšnji dan je gotovo eden najbolj nenavadnih petkov v sodobni zgodovini. Petek trinajsti. Dan, ko je država dobila novo vlado po odstopu prejšnje. S skrajšanimi razpravami v državnem zboru, brez kakršnihkoli omembe vrednih polemik, z željo, da se čim bolj učinkovito in racionalno preda oblast. Ker se mora delo nadaljevati. Ker je država sredi epidemije. Ker se življenje na vseh področjih obrača in ustavlja. Marsikateri državljan je sanjal o tem, da bi politiki končno prenehali s svojimi ...

Preberi več

Najbolj brano