Dodatni ukrepi za upočasnitev širjenja okužbe: ostanite doma, držite otroke doma, delajte od doma

Do včeraj opoldne je bilo v Sloveniji 141 okuženih s koronavirusom. Poslej ne bo več testiranja vseh okuženih. Obolele s težjim stanjem bodo sprejemale še druge bolnišnice, infekcijska klinika je covid klinika. Lažje oboleli se bodo pod stikom z zdravniki zdravili doma. Otroci naj se ne družijo na cesti in v lokalih, vsi ljudje naj ostajajo doma, delajte od doma, naj ne kopičijo zalog hrane. To so osnovni nasveti najodgovornejših za ukrepanje.

Zdravstveni delavec v roki drži test za koronavirus.

 Foto: Rosana Rijavec
Zdravstveni delavec v roki drži test za koronavirus.  Foto: Rosana Rijavec

SLOVENIJA > V Sloveniji so včeraj do 14. ure potrdili 141 okužb z novim koronavirusom, 45 primerov več kot v četrtek zvečer. Največje povečevanje je v ljubljanski regiji, sledi metliško-novomeška. Do zdaj je bilo opravljenih 4346 testiranj.

Razbremenitev zdravstvenega sistema

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je dejala, da je zaustavitev vsega javnega dogajanja nujna, da ne bi dosegli vrha največje obremenitve zdravstvenega sistema naenkrat, ker bi se sesul. Panika ni na mestu, saj med drugim slabi imunski sistem. Kot zagotavlja, nabava velikih zalog hrane ni smiselna, saj bo država poskrbela za preskrbo. Ljudi poziva, naj spoštujejo navodila, naj jih ne ignorirajo, naj ostanejo doma in naj v čim večji meri delajo od doma.

Koristen klicni center

Klicni center za koronavirus ima številko 080/14-04. Prvi dan je sprejel 436 klicev, v četrtek že približno tisoč. V njem delajo prostovoljci - študentje višjih letnikov medicine z mentorji, pomagajo jim strokovnjaki drugih služb. Center deluje od ponedeljka, cilj je posredovanju pravilnih in zanesljivih informacij, povezanih s koronavirusom, ne pa dajanje zdravniških ali celo pravnih nasvetov. Prva dva dni je večina spraševala o koronavirusu, značilnostih bolezni, zdravljenju, preventivnih ukrepih, zdaj pa že kličejo ljudje, ki so prestrašeni, v stiski in paniki, kar lahko umirijo le prave informacije pristojnih služb s pomočjo medijev.

Pristojne službe nadaljujejo z ukrepi za zaustavitev javnega življenja. Pričakovati je popolno ukinitev družbenega življenja v državi, sporoča poveljnik republiške Civilne zaščite (CZ) Srečko Šestan.

Omejitve dela bolnišnic, zdravljenje doma

Od ponedeljka dalje vse bolnišnice ukinjajo izvajanje storitev in posegov, ki niso stopnje zelo hitro ali nujno. Izjemi sta le onkologija in obravnava nosečnic.

Informacije in učenje na daljavo

Operaterji bodo za čas koronavirusa uporabnikom brezplačno nadgradili dostop do televizijskih vsebin, ker bodo morali ljudje ostati doma. Poskrbljeno bo tudi dostopanje do izobraževalnih vsebin, javno vsem dostopnih, da bodo otroci lahko šolsko učno snov predelovali doma.

Zobozdravstveno oskrbo bodo izvajali le na sedmih točkah - v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novem mestu, Kranju, Novi Gorici in Kopru v posebnih ambulantah v zdravstvenih domovih.

“Z intenzivnim preprečevanjem okužbe želimo omogočiti zdravstvenemu sistemu, da lahko primerno oskrbi vse, ki bodo pomoč potrebovali,” pravi Nina Pirnat iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Ukrepi v dosedanjih svetovnih pandemijah so potrdili nujnost omejevanja socialnih stikov zaradi omejevanja okužb.

Največ (skoraj polovica) okužb je povezanih s prvima primeroma iz Ljubljane in Metlike, so pa tudi primeri, za katere ne morejo locirati izvora. Infektologinja Mojca Matičič navaja, da smo “prišli do trenutka, ko vsi okuženi niso več hospitalizirani, infekcijska klinika pa odslej sprejema le še bolnike z novim koronavirusom”. Druge bolnike so razporedili drugam. Včeraj je bilo na covid kliniki, kot jo imenujejo, hospitaliziranih enajst bolnikov, eden na kisiku. V intenzivni terapiji so bili trije, eden na respiratorju. Pri vseh treh gre za življenje ogrožajoče stanje.

V mariborskem kliničnem centru je bilo včeraj hospitaliziranih pet okuženih bolnikov, nihče v kritičnem stanju.

Kmalu pošiljka opreme in donacija iz Kitajske

Šestan navaja, da imamo v državi skupaj 168 respiratorjev. Včeraj je UKC naročil še 50 novih. Nadejajo se, da bodo še nekaj respiratorjev dobili v obliki pomoči iz Kitajske, ki je nedavno najavila pošiljko v obliki donacije v zameno za slovensko donacijo zaščitne opreme. “Kaj nam bodo poslali, še ne vemo, najbrž zaščitne maske, morda tudi nekaj respiratorjev. Smo pa pri njih že naročili nakup nekaj zaščitne opreme. Dobili smo tudi ponudbo resnega dobavitelja iz ZDA, po normalnih cenah,” pravi Šestan. V skladišču CZ je še vedno nekaj sredstev iz blagovnih rezerv za zdravstvo. Dovolj je tudi sredstev za delovanje civilne zaščite.

Na predlog novega premierja Janeza Janše je CZ pozvala generalštab Slovenske vojske, naj preuči, v kateri vojašnici bi lahko zagotovili dodatne kapacitete za bolnike. V naboru so vojašnice Kranj, Vipava in Moste-Polje.

Priporočila staršem

Priporočila vsem staršem pozivajo, naj otrokom dopovedo, da je virus nevaren in da naj se otroci in mladi ne zbirajo, naj ostajajo vsak sam doma. Hkrati naj ne bi bilo v varstvu več kot šest otrok, in to v prirejenih pogojih.


Najbolj brano