Prvi oboleli na Goriškem je zdravnik

Tudi na Goriškem je prvi okuženi z novim virusom zdravnik. Internist, ki dela v bolnišnici, je bil prejšnji teden v Italiji, neuradno naj bi smučal. V ponedeljek zjutraj je, zdrav, prišel v službo, do popoldneva pa se je že slabo počutil. Epidemiologi so poiskali stike med pacienti in kolegi. Rezultate testiranj pričakujejo danes.

Na vstopni točki v Šempetru so včeraj odzveli nekaj več kot 200 
brisov.  Foto: Luka Carlevaris
Na vstopni točki v Šempetru so včeraj odzveli nekaj več kot 200 brisov.  Foto: Luka Carlevaris

ŠEMPETER PRI GORICI > Kot je pojasnila strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler, so potrdilo o pozitivnem testu pri starejšem zdravniku, ki je doma na Goriškem in dela na internističnem oddelku, dobili v sredo pozno zvečer: “Gre za zdravstvenega delavca, zaposlenega v naši ustanovi iz poklicne skupine zdravnikov. Zdravnik je bil v prejšnjem tednu v tujini, kjer je najverjetneje tudi prišlo do okužbe.”

Ponedeljek je bil njegov prvi dan v službi, so še pojasnili. Zjutraj se je dobro počutil, “potem pa se mu je to slabšalo do zaključka delovnega dne, ko je prepoznal, da je počutje res spremenjeno, in je potem tudi šel na odvzem brisa. Potem pa ga ni bilo več v bolnišnico.”

Maske in samoizolacija

Kot je pojasnila bolnišnična mikrobiologinja Jerneja Fišer: “Ko sem izvedela, da je naš delavec okužen, smo sporočili tudi predstojniku internistične službe, vsem odgovornim in smo se že dogovorili, da bomo naslednji dan navsezgodaj poslali na odvzem brisa na novikorona virus vse delavce, ki so bili v stiku z zdravnikom, ki je pozitiven. Zahtevali smo delo z obraznimi maskami, zdravstveni delavci, ki pa so bili po epidemiološki indikaciji v tesnem stiku z zdravnikom, so doma v samoizolaciji. Dobili bodo nadaljnja navodila glede na izvide testiranja, tako da smo nenehno v stiku in upamo, da se korona virus pri nas ni prenesel na veliko zdravstvenih delavcev.”

Zdravnik naj bi bil v stiku s 66 zaposlenimi, od tega osmimi - štirimi zdravniki in štirimi medicinskimi sestrami - v tesnem stiku. Za tesen stik sicer šteje več kot petnajst minut s posameznikom na razdalji, ki je manjša od metra in pol. Vsem so vzeli brise, rezultati do sinoči še niso bili znani.

Na urgentnem oddelku ni bil. Delal je na oddelku in v ambulanti, kjer je pregledal 20 pacientov. “Izvajal je preiskave, pri katerih pacienti niso bili z njim v tako tesnem stiku,” je pojasnila Fišerjeva. Z vsemi je že govoril dežurni epidemiolog. Prav tako z družino obolelega zdravnika. Njegovo zdravstveno stanje je sicer dobro, je v domači oskrbi in v stiku z infektologom iz UKC Ljublajna.

Na vprašanje, ali se je zdravnik obnašal neodgovorno, ko je takoj po vrnitvi iz Italije prišel v službo, so v vodstvu bolnišnice pojasnili, da se je ob prihodu v službo počutil dobro. Ter da je bilo priporočilo ob vrnitvi iz Italije delo z masko, ne pa avtomatična samoizolacija. Pa je oboleli zdravnik v ponedeljek delal z masko? Ne, so po krajšem premolku priznali pristojni.

Se res čaka na izvide?

Od trenutka, ko je zdravnik pri sebi prepoznal simptome do rezultatov brisa je minilo kar nekaj časa. Brise iz bolnišnice na Inštitut za mikrobiologijo vozijo dvakrat na dan, je pojasnila Winklerjeva: “Gremo zjutraj in še enkrat popoldne. Smo pa slišali, da je itak zdaj zamik v pridobivanju izvidov, tako da imamo tudi 24 in več ur zamika do rezultata.” Kot je dodal Erik Sedevčič, predstojnik urgentnega centra: “V začetku so bili ti rezultati znani takoj, se pravi približno po treh urah, kolikor se predvidoma potrebuje, da se taka preiskava opravi, sedaj pa prihajajo približno tudi z enodnevnim zamikom.”

Predstojnik inštituta Miroslav Petrovec nam je pojasnil, da za noben test za novi koronavirus ne porabijo več kot šest ur. “Strinjam se, da je logistika, predvsem za periferne bolnišnice zahtevna, tudi zamudna, in večkrat smo pristojne opozorili na to. Ampak na našem inštitutu kljub vse večjemu številu vzorcev do zamud nikakor ne prihaja.”

Podatki o časovnih intervalih, ki jih beležijo sproti in so preverljivi s sledljivimi dokumenti, dejansko kažejo, da večino testov opravijo v treh do štirih urah po prejemu brisa. “Ob pozitivnem izidu rezultate po telefonu sporočimo takoj.”

Varne poti vzpostavljene

“V urgentnem centru ves čas budno spremljamo povečano pojavnost okuženih z novim koronavirusom v sosednji Italiji, tako da smo se že prejšnji teden organizirali na način delovanja, ki omogoča ločen vstop vsem tistim osebam, ki bi bile lahko okužene z novim koronavirusom, tako da ne pridejo v stik z ostalimi pacienti. V ta namen smo pripravili štiri izolacijske ambulante v bivalnikih na parkirišču pred urgentnim centrom. Vse zdravstveno osebje ima natančna navodila, kako uporabljati osebno varovalno opremo, prav tako so zaščitene osebe, ki na testiranje pridejo z obrazno masko. Do današnjega dne sta bila odvzeta 202 brisa,” je pojasnil Sedevčič. Opreme imajo dovolj, zmorejo tudi kadrovsko, a težave so za ovinkom, saj je osebje vse bolj preobremenjeno.

Če bo potrebno, bodo, v skladu z izdelanim kriznim načrtom, vzpostavili izolacijski oddelek v stavbi stare bolnišnice. Na intenzivni negi je v Šempetru 12 postelj. Kot pojasnjuje Winklerjeva: “V primeru potrebe bomo intenzivno nego organizirali v opazovalnici urgentnega centra. Tam imamo šest intenzivnih postelj z vso potrebno opremo.”


Najbolj brano