Po hruševljanski poti

Pohod po kraški pokrajini bo v teh dneh zagotovo za vsakogar zdrava rekreacija. Sežansko Društvo za zdravje srca in ožilja se bo v nedeljo pridružilo tradicionalnemu Hruševljanskemu pohodu. Dogodek so pred kratkim v luči novih razmer zaradi širjenja koronavirusa odpovedali.

Hruševljanska pot vodi tudi  čez železnico mimo Štanjela.  Foto: Bogdan Macarol
Hruševljanska pot vodi tudi čez železnico mimo Štanjela.  Foto: Bogdan Macarol

“Če bo država prepovedala tovrstna druženja, bomo seveda pohod odpovedali, vendar gre še vedno lahko vsak zase po tej označeni 15-kilometrski krožni poti, ki je primerna za vse, od družin do starejših, četudi niso v dobri fizični kondiciji, saj gre za zmerno hojo po naravi. Pot je označena in jo lahko vsak prej preveri na spletni strani društva,” nam je včeraj povedal Boštjan Furlan iz Športnega kulturnega društva Hruševica.

Začetek pohoda je ob 9. uri izpred vaškega doma v Hruševici. “Pot nas bo vodila čez glavno cesto Štanjel-Sežana preko lepega kamnitega mostu čez železnico, proti vasi Avber. Od tam bomo pot nadaljevali nazaj proti Hruševici. Skupaj bomo prehodili približno 15 kilometrov, za vse skupaj bomo porabili tri do štiri ure, saj bo vmes postanek za okrepčilo,” še dodaja Furlan.

Ob poti se bodo ustavili še v ponovno odprtem koprivskem kamnolomu, ki mu domačini rečejo Kremejnik. To pa zato, ker tam kopljejo posebno trd kamen, z veliko vsebnostjo kremena. Tam blizu je tudi jama Pipn'ca, nedavno tega so njeno okolico očistili in ogradili. Ob vrnitvi v Hruševico si bodo pohodniki lahko ogledali še mali muzej domačina Robija Tavčarja, ki ljubiteljsko zbira starine. Organizatorji priporočajo, da se zainteresirani prijavijo do petka, 13. marca, na telefonski številki 041/221-169 (Boštjan) ali 031/479-095 (Rajko).

Štartnina je šest evrov, vanjo sta vključeni okrepčilo na poti in na koncu, na vaškem trgu še kosilo. V primeru slabega vremena pohod odpade.


Najbolj brano