Želi si pogosto tekmovati in tudi zmagovati

14-letni Kristian Jenko iz Topolca pri Ilirski Bistrici že vrsto let s svojo harmoniko razveseljuje mlado in staro.

 Kristian Jenko iz Topolca s harmoniko živi že od malih nog. Foto: Fotoatelje Maraž
Kristian Jenko iz Topolca s harmoniko živi že od malih nog. Foto: Fotoatelje Maraž

Zaradi ljubezni do ljudskih viž se je Kristian Jenko odločil za diatonično harmoniko, ki pa jo zdaj pridno razteguje tudi ob klasičnih partiturah. Z njimi zmaguje na tekmovanjih in spoznava, da bi mu glasba lahko postala poklic, pa čeprav se mora za vpis na srednjo šolo učiti še drugega instrumenta; na Glasbeno šolo Ilirska Bistrica bi se rad vrnil kot učitelj.

Harmonike se uči že sedmo leto. Prvo diatonično je prijel v roke pri štirih, še prej je bila harmonika njegova najljubša igračka. Darilo za sedmi rojstni dan pa je zapečatilo njegovo pot: dobil je pravo “frajtonarico”, ki jo na Primorskem kličemo tudi “plonarica” ali “botonarica” (gumbna harmonika), in se je čisto resno začel učiti. Najprej pri Niku Polesu, ki je s svojimi učenci oblikoval tudi orkester, potem še pri prof. Zoranu Lupincu, ki ima kot priznani virtuoz in pedagog, pa tudi skladatelj ter nenazadnje izumitelj (diatonično harmoniko je tako izpopolnil, da lahko igra tudi koncertne skladbe iz 19. stoletja), edini razred diatonične harmonike v sklopu državnega šolstva na Primorskem. In čeprav na primorskih glasbenih šolah nima konkurence, se njegovi ilirskobistriški učenci na državnih in mednarodnih tekmovanjih uvrščajo na najvišja mesta.

Drevi zahtevne skladbe na harmoniki

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. Gost tokratne istoimenske rubrike v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, 14-letni Kristian Jenko iz Topolca pri Ilirski Bistrici, bo s svojo diatonično harmoniko očaral v virtuoznih in izjemno muzikalnih izvedbah zahtevnih skladb Giuseppeja Greggiatija in Zorana Lupinca.

Kristian je v zadnjih dveh letih prejel kar štiri zlata priznanja in petkrat zasedel prvo mesto na tekmovanjih po Sloveniji, Avstriji in Italiji. Na nedavni, deveti slovenski glasbeni olimpijadi je prejel tudi posebno nagrado za odličen nastop v pevskem delu. Dvakrat je tekmoval še s komorno skupino Vražji trio, v kateri s harmonikarjem Martinom Rojcem in kitaristom Gašperjem Fabjančičem igra bariton ali evfonij, ki se ga je začel učiti lani, da bi se lahko vpisal na konservatorij, saj v Sloveniji študij diatonične harmonike na srednji in visoki stopnji žal še ni mogoč.

Kristian trenutno obiskuje deveti razred Osnovne šole Dragotina Ketteja, zato se pod mentorstvom prof. Primoža Petohleba pospešeno pripravlja na sprejemni izpit iz evfonija. Pod vodstvom Zorana Lupinca obiskuje tudi komorno skupino v Ilirski Bistrici in Združeni orkester diatoničnih harmonik javnih glasbenih šol v Laškem. Poleg tega se med počitnicami udeležuje poletnih mednarodnih akademij, rad pa se odzove tudi najrazličnejšim vabilom organizatorjev in zaigra za turistično društvo, galerijo, muzej, vrtec, folklorno skupino, knjižnico, dom starejših občanov in razne klube.

Večkrat zaigra tudi prijateljem, ki jih v zadnjem času na račun glasbe sicer malo zanemarja, a ga razumejo in pri tem tudi podpirajo. “Zelo sem vesel, da imam take prijatelje, ki me radi pridejo poslušat, pa tudi čestitat mi pridejo, ko prejmem kakšno nagrado,” pravi Kristian, ki po potrebi prime tudi za bas kitaro. Zato je moral opustiti košarko, v kateri je bil s svojo izjemno višino zelo uspešen. Seveda mu pri vsem tem ostane kaj malo časa tudi za šolo, a ga to ne skrbi preveč: “V šoli nisem najboljši, pa tudi najslabši ne. Važno je, da si zagotovim ocene, ki mi bodo omogočile vpis na konservatorij.”

Zato pa mu je toliko pomembnejše, da je najboljši med glasbeniki. Na tem področju si želi pogosto tekmovati in tudi zmagovati. In to mu navsezadnje z virtuozno igro in izjemno muzikalnostjo tudi uspeva, pa naj gre za mednarodno tekmovanje Alpe Adria, Temsig ali Avsenikovo tekmovanje.


Najbolj brano