Italijanski policisti izvajajo nadzor na meji

“Greste po bencin? Ne, ne smete. Obrnite.” je bil danes dopoldne najpogosteje izrečen stavek na mejnem prehodu v Rožni Dolini. Italijanski policisti so pregledovali vse potnike v obeh smereh. Gre za kontrole “na preskok”. Kasneje so se preselili na druge mejne prehode.

Italijanski policisti so v Rožni Dolini dopoldne pregledovali vse 
potnike  v obeh smereh. Kasneje so se preselili na druge mejne 
prehode. Foto: Vesna Humar
Italijanski policisti so v Rožni Dolini dopoldne pregledovali vse potnike v obeh smereh. Kasneje so se preselili na druge mejne prehode. Foto: Vesna Humar

GORICA, NOVA GORICA > Še vedno ni jasno, kako in od kdaj naprej bo mejo z Italijo začela nadzirati slovenska policija. Medtem so se za občasni nadzor odločili italijanski varnostni organi. Gre predvsem za ukrep, ki naj bi prebivalce sosednje države spodbudil k spoštovanju omejitev o prepovedi gibanja. Če ni nujno po odločbi italijanskih oblasti, ki velja za vso državo, ljudje ne smejo zapuščati svoje občine stalnega bivališča. Torej tudi ne države.

Foto: Pierluigi Bumbaca

Po gorivo? Ne bo šlo

“Kam pa odhajate?” so policisti spraševali potnike v Rožni dolini. “Na bencinsko črpalko,” je bil najpogostejši odgovor. Policisti so potrpežljivo pojasnjevali, da cenejše gorivo ne sodi med nujne razloge za gibanje izven svojega kraja stalnega bivališča. Ter da mora vsak italijanski državljan, če se premika, s seboj imeti izpolnjen obrazec, na katerega napiše, kakšen je razlog za njegovo pot. Nekateri so samo razumevajoče pokimali, drugi so se jezili. “Slišimo vse sorte polemičnih razprav, ampak kaj hočemo, mi opravljamo svojo službo,” so povedali policisti, ki so to službo opravljali z največjo mero strpnosti in prijaznosti.

O tem, da se obetajo nove omejitve gibanja, so opozarjali tudi slovenske državljane.

Nejasno, kako naprej

“O tem, kako bodo nadzor izvajali slovenski kolegi, ne vemo še ničesar,” so pojasnili policisti. Že v prvih minutah pregledovanja na meji pa je postalo jasno, da zadeva še zdaleč ni preprosta. “Če si v glavnem mestu države, daleč od obmejnih območij, si ne moreš predstavljati, kaj takšne omejitve pomenijo v praksi,” je razmišljal eden od policistov.

(Foto: Vesna Humar)

Če je namreč jasno, da se čez mejo ne sme po gorivo kot večina, po nakupih kot skupina mladih žensk ali “v Šempas po nekaj vina, po pravici povedano” kot starejši gospod, nastane veliko situacij v sivem območju.

Slovensko govoreča italijanska državljanka z avtomobilom s slovensko registracijo: potrebuje potrdilo o razlogih za svoje gibanje. Italijanski obrtnik, ki v Sloveniji kupuje les: prav tako potrebuje potrdilo, a lahko prečka mejo, ker gre za službene razloge. Lastnik, ki svojega psa pelje k slovenskemu veterinarju: ne sme čez mejo. Zdravje hišnih ljubljenčkov ne šteje kot utemeljen razlog.

In prav gotovo se bodo že v naslednjih urah pravila in omejitve spreminjali ....


Najbolj brano