Dom starejših naj bi začeli graditi septembra

Na Občini Pivka je do 25. marca javno razgrnjen dopolnjen osnutek OPPN za dom starejših občanov na Bedinku. Javna obravnava bo danes ob 16. uri v občinski sejni sobi. Na občini zapletov ne pričakujejo, saj od prve razgrnitve projekta pomembnih vsebinskih sprememb ni. Prav tako projekt zaradi časovnega zamika ni ogrožen.

 Foto: Helena Race
Foto: Helena Race

PIVKA > Gre za že drugo javno razgrnitev projekta doma starejših in zbiranje pripomb zainteresirane javnosti. Prvič je bil projekt javno razgrnjen avgusta lani, in sicer elaborat lokacijske preveritve za del območja občinskega lokacijskega načrta (OLN) Bedink. Na občini so namreč računali, da bodo veljavni OLN, s katerim je bila že pred leti predvidena gradnja precej večjega in nekoliko drugače zasnovanega doma starejših na tej lokaciji, ustrezno prilagodili po skrajšanem postopku tako imenovane lokacijske preveritve. A se je, kot smo že poročali, zapletlo, saj ministrstvo za okolje in prostor s tem ni soglašalo.

Enaka vsebina, drugo ime

Zato mora občina po daljšem postopku sprejeti nov občinski podrobni prostorski načrt, kar bo naložbo zamaknilo. “Gre le za formalno spremembo postopka, ki smo ga morali spet začeti od začetka, vendar pa bistvenih sprememb pri projektu v primerjavi s predhodnim postopkom lokacijske preveritve in prvo razgrnitvijo ni. Nič takšnega ni, kar bi nas torej oviralo pri nadaljevanju postopka. Tudi mnenja vseh nosilcev urejanja prostora smo pridobili, morajo pa v končni fazi podati še soglasja. Pričakujem, da bi OPPN sprejeli še pred poletjem,” pravi župan Robert Smrdelj.

Franc Imperl, svetovalec podjetja SeneCura

“Pričakujemo, da bo OPPN sprejet maja in da bomo do septembra pridobili gradbeno dovoljenje ter začeli z deli.”

Potrjen OPPN bo investitorju, podjetju SeneCura iz Avstrije, ki je del francoske skupine Orpea, omogočil pridobitev gradbenega dovoljenja za dom.

Z ministrstvom bodo podpisali aneks

“Ovir ne pričakujemo. Vsebina in obseg projekta ostajata nespremenjena, le časovnica se zamika za okrog osem mesecev. Pričakujemo, da bo OPPN sprejet maja in da bomo do septembra pridobili gradbeno dovoljenje ter začeli z deli,” nam je pojasnil Franc Imperl, svetovalec podjetja SeneCura.

S pristojnim ministrstvom za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti se tudi že dogovarjajo za sklenitev aneksa h koncesijski pogodbi, s katero jim bo zaradi objektivnih razlogov podaljšalo rok za začetek izvajanja koncesije, ki je bil sprva do konec leta 2020. Sklenili naj bi jo sredi leta oziroma ko bo dokončno jasna časovnica.

Nov dom, ki bo sprejel 70 stanovalcev, večinoma v enoposteljnih sobah, bo vrata predvidoma odprl septembra 2021. Kot predvideva projekt, bo dostop in vhod v stavbo iz severne in zahodne smeri. V pritličju bodo upravni, skupni ter tehnični in pomožni prostori, medtem ko bo bivalni del v prvi in drugi etaži. Prva bo imela na južni in vzhodni strani izhod v park. Pivški dom bo eden izmed petih domov v okviru grozda malih domov za starejše, ki jih bo v Sloveniji odprla SeneCura in bodo delovali kot ena pravna oseba.


Najbolj brano