Število potrjenih okužb naraslo na 16

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji se je od sinoči povečalo za štiri. Kot so sporočili na vladnih spletnih straneh, je bila do 14. ure, ko so testiranje opravili pri 981 osebah, okužba potrjena pri 16.

Minister Aleš Šabeder, direktorica NIJZ Nina Pirnat (na fotografiji 
v sredini) ter poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan in premier 
Marjan Šarec bodo o aktualnih razmerah, povezanih z novim 
koronavirusom, spregovorili ob 17. uri na novinarski konferenci na 
Vladnem uradu za komuniciranje. Foto: STA
Minister Aleš Šabeder, direktorica NIJZ Nina Pirnat (na fotografiji v sredini) ter poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan in premier Marjan Šarec bodo o aktualnih razmerah, povezanih z novim koronavirusom, spregovorili ob 17. uri na novinarski konferenci na Vladnem uradu za komuniciranje. Foto: STA

SLOVENIJA > Po poročanju spletnega portala 24ur.com je po neuradnih informacijah okužen mlajši moški, sicer reševalec iz območja Metlike, ki je bil v stiku z obolelim zdravnikom iz Zdravstvenega doma Metlika. Okužbo so po njihovih zanesljivih informacijah potrdili tudi pri dveh medicinskih sestrah iz omenjenega zdravstvenega doma.

Okužba je potrjena tudi pri 31-letni Lucijčanki, ki se je za Primorske novice oglasila iz infekcijske klinike, kjer je od sinoči v izolaciji. O svojem slabem počutju je že pred vrnitvijo iz Švice obvestila svojce, ki so od torka iskali nasvet pri vseh pristojnih institucijah, kjer pa so glede na opis njenega počutja, ki ni vključevalo vročine, presodili, da testiranje ni potrebno.

Pristojni bodo sicer o aktualnih razmerah, povezanih z novim koronavirusom, spregovorili ob 17. uri na novinarski konferenci, na kateri bodo sodelovali predsednik vlade in minister za zdravje, ki opravljata tekoče posle, Marjan Šarec in Aleš Šabeder, direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat ter poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

Prepoved javnih prireditev z več kot 500 ljudmi

Kot ukrep za omejitev širjenja koronavirusa je sicer minister za zdravje v soboto izdal odredbo o prepovedi javnih prireditev v zaprtih prostorih, kjer se zbira več kot 500 ljudi. Na zdravstvenem ministrstvu sicer priporočajo, da organizatorji zaradi povečanega epidemiološkega tveganja razmislijo tudi o smiselnosti izvedbe prireditev z manjšim številom ljudi oziroma o odpovedi prireditev, če te niso nujne.

Stroga priporočila za Metliko

Posebna, strožja priporočila je NIJZ izdal za Metliko in okolico, kjer odsvetujejo vsakršno druženje ljudi, tudi obiske pri prijateljih in družinska praznovanja.

Premier Šarec je sicer za ponedeljek sklical sejo Sveta za nacionalno varnost v razširjeni sestavi.

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik pa je pozval k solidarnosti do starejših in kroničnih bolnikov. "Zdravstvena stroka opozarja, da virus lahko resno ogrozi predvsem kronične bolnike in starejše. Zato je pomembno, da se tudi ostali prebivalci obnašamo solidarno, torej samozaščitno, saj bomo le tako zmanjšali breme za ranljivejše skupine," je zapisal.


Najbolj brano