V Sloveniji prepoved prireditev v zaprtih prostorih z več kot 500 ljudmi

Minister za zdravje Aleš Šabeder je danes izdal uredbo, ki določa, da se od danes od 19. ure prepove zbiranje ljudi na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa, kjer se zbira več kot 500 ljudi.

Fotografija je simbolična Foto: pixabay.com
Fotografija je simbolična Foto: pixabay.com

SLOVENIJA > Prepoved velja, dokler ne preneha nevarnost širjenja bolezni, ki jo povzroča novi koronavirus, piše v uredbi, objavljeni v uradnem listu.

Na ministrstvu za zdravje sicer priporočajo, da zaradi povečanega epidemiološkega tveganja organizatorji razmislijo tudi o smiselnosti prireditev z manjšim številom ljudi.

Minister s prepovedjo sicer sledi priporočilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Kot je danes povedala njegova direktorica Nina Pirnat, so tako predlagali zaradi višje stopnje tveganja prenosa virusa. Do 14. ure je bilo sicer v Sloveniji potrjenih 12 okužb z novim koronavirusom, testirali so 785 ljudi.

Prepoved zbiranja za zdaj ne velja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, so STA povedali na ministrstvu za zdravje. Na ministrstvu za izobraževanje pa so že popoldne pojasnili, da sledijo priporočilom in spremljajo situacijo, ki pa se spreminja iz ure v uro.

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je že napovedal, da bo za ponedeljek sklical Svet za nacionalno varnost v razširjeni sestavi.

Bocelli: Strah škoduje imunskemu sistemu

V Cankarjevem domu sta odpovedana oziroma prestavljena na poznejši čas nocojšnji koncert skupine MI2 in nedeljski dogodek ob 120-letnici Gimnazije Poljane. Prestavljen je tudi nocojšnji koncert italijanskega tenorista Andree Bocellija v Stožicah. Oder je bil sicer pripravljen, prav tako glasbeniki, ki bi ga morali spremljati.

Pred tem je italijanski tenorist med letom na poti v Ljubljano in med čakanjem na odločitev glede koncerta preko video posnetka poslal “sporočilo optimizma in upanja, pa tudi poguma”.

Pri tem je spomnil na podobne situacije oziroma bolezni iz preteklosti. Kot je dejal, se ni zgodilo nič tragičnega, svet pa se je nadaljeval. Ob tem je še dodal, da strah znižuje imunski sistem in povečuje možnosti, da se okužimo.

Ob prejemu ovbestila, da koncert odpade, je na svojem facebook profilu objavil še eno video sporočilo, v katerem obžaluje, da ga ne bo v Ljubljano, in vsem skupaj želi, da bi se “vihar koronavirus” čim prej polegel.

Prestavljen je tudi koncert Petra Graša, predviden nocoj v Areni Bonifika v Kopru, in sicer na 24. april. Prav tako so odpovedane oziroma prestavljene nekatere druge prireditve po državi.


Najbolj brano