Število potrjenih okužb z novim koronavirusom narašča, sledi prepoved nekaterih prireditev

V Sloveniji je potrjenih 12 okužb z novim koronavirusom. Stopnja tveganja prenosa se povečuje, zato bo minister za zdravje podpisal sklep o prepovedi večjih prireditev. Posebni ukrepi bodo sprejeti za Metliko z okolico. Tam odsvetujejo vsakršno druženje ljudi. Premier Marjan Šarec bo za ponedeljek sklical svet za nacionalno varnost.

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje  Nina Pirnat Foto: STA
Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat Foto: STA

LJUBLJANA > Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat je na današnji novinarski konferenci povedala, da se stopnja tveganja prenosa novega koronavirusa povečuje. Zato so predlagali omejitev množičnih prireditev. Državna sekretarka Simona Repar Bornšek je pojasnila, da se tak sklep že pripravlja v podpis ministru za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Alešu Šabedru.

Bocelli prestavljen, koncert Mi2 odpovedan

Kakšne točno bodo omejitve, tako še ni jasno, pričakovati pa je popolno prepoved večjih prireditev v zaprtih prostorih. Tako bo med drugim prestavljen tudi današnji koncert Andree Bocellija v Stožicah. Kako bo s poleti v Planici, še ni jasno. Možno je, da bodo potekali brez gledalcev.

V skladu z navodili Ministrstva za zdravje in NIJZ so v Cankarjevem domu odpovedali tudi današnji koncert zasedbe Mi2 in sporočili, da prestavljajo oziroma odpovedujejo vse prireditve za občinstvo nad 100 oseb.

Zaenkrat pa ni potrebe po zapiranju vzgojno-izobraževalnih ustanov, so STA povedali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ). Zavedajo se sicer, so dodali, da se situacija spreminja iz ure v uro.

Posebne omejitve pa bodo izdali tudi za Metliko z okolico, kjer je imel okuženi zdravnik veliko stikov z ljudmi, zaradi tega pa so že zaprli dom za starejše in zdravstveni dom. Klinično delo v metliškem zdravstvenem domu se ne bo izvajalo, nujna medicinska pomoč pa bo potekala v Zdravstvenem domu Črnomelj in po potrebi v Zdravstvenem domu Novo Mestu, je pojasnil vodja sektorja za katastrofno medicino ministrstva za zdravje Darko Čander.

Testi šestih zdravstvenih delavcev, ki so bili v stiku z okuženim zdravnikom, so bili po besedah Pirnatove na testiranju za okužbo z novim koronavirusom negativni.

"Ne glede na to, da je bil zdravniki z njimi v dokaj tesnem stiku, za zdaj ni znakov, da bi prišlo do prenosa," je pojasnila. Dodala je, da bo po zdravstvenih ustanovah krožijo tudi številni drugi povzročitelji bolezni, ki povzročijo boleznih dihal. Zato je vse zdravstvene delavce z znaki okužbe zgornjih dihal pozvala, naj ne hodijo v službo oziroma se v primeru pojava simptomov na delovnem mestu takoj ustrezno zaščitijo.

Še štirje potrjeni primeri

Pri osebi, ki je bila z njim v neposrednem tesnem stiku, pa so potrdili deveti primer okužbe. To so potrdili še pri državljanu Slovenije, ki se je pripotoval iz Avstrije. Že tam je kazal znake okužbe, prav tako je bil v stiku z veliko ljudmi. Okužen je še en slovenski državljan, ki je pripotoval iz Italije, med drugim je bil tudi v Benetkah. Zadnji novi primer pa je moški, ki je z družino čez Italijo pripotoval iz Španije.

Skupno je v Sloveniji tako potrjenih 12 primerov okužb, doslej pa so testirali 785 ljudi.

"Lahko smo še relativno mirni, ker so vsi primeri bili vneseni, moramo pa biti izjemno pozorni," je dodala Pirnatova. Ponovno je pozvala, da se ob kakršnihkoli znakih okužbe zgornjih dihal in nedavnega potovanja z rizičnega območja brez predhodnega telefonskega pogovora pomoči pri zdravniku ne išče osebno.

Vsi oboleli stabilni

Vsi, ki so hospitalizirani, so v stabilnem stanju in se nobeden ne zdravi za pljučnico ali kritičnega stanja, je povedala Repar Bornškova.

NIJZ je predlagal tudi sklic sveta za nacionalno varnost in predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle. Marjan Šarec je na Twitterju že napovedal, da ga bo sklical za ponedeljek, in sicer v razširjeni sestavi.


Najbolj brano