Nihče ni premajhen za spremembe

Nihče ni tako majhen, da ne bi mogel kaj prispevati. Tako še po tiskarni dišeča slikanica Greta in velikani nagovarja male bralce. S prispodobo velikanov predstavi, kako človeštvo uničuje Zemljo, in jih pouči, kako lahko tudi sami pomagajo spremeniti svet na bolje. Da, slikanico je spodbudilo delo Grete Thunberg. Jutri pa je dan žena. Slikanice, brez Gret, ki so se že borile, ne bi bilo.

Slikanico Greta in velikani, ki je pravkar izšla pri Mladinski knjigi,  
je navdihnilo Gibanje za lepši svet Grete Thunberg.  Foto: Maja Pertič Gombač
Slikanico Greta in velikani, ki je pravkar izšla pri Mladinski knjigi, je navdihnilo Gibanje za lepši svet Grete Thunberg.  Foto: Maja Pertič Gombač

LJUBLJANA > Slikanica, ki sta jo ustvarili britanska avtorica Zoë Tucker in ilustratorka Zoe Persico, v slovenščino pa jo je prevedla Darja Divjak Jurca, je že sama po sebi “sprememba na bolje”. Ne le zaradi sporočila, ki ga pošilja najmlajšim prebivalcem planeta, temveč tudi zato, ker je natisnjena na recikliranem papirju, z njenim nakupom pa bralke in bralci darujejo pol evra organizaciji Greenpeace v Sloveniji.

Že naslovnica pove, da je slikanico navdihnil fenomen Grete Thunberg, nominiranke za Nobelovo nagrado za mir, ki si je upala izzvati največje svetovne onesnaževalce. Tako kot je prava Greta s svojim štrajkom združila množice po vsem svetu v boju zoper podnebne spremembe, tudi knjižna Greta v svojem boju ne ostane sama.

“Nehajte!”

“Prosim, pomagaj nam. V gozdu je vse narobe in ne vemo, na koga naj se obrnemo. Velikani nam uničujejo dom,” jo v imenu gozdnih živali nagovori volk. Velikane Tuckerjeva opiše kot velikanska štorasta bitja, ki kar naprej kaj počnejo. Sekajo drevesa, da si gradijo domove. Njihove hiše se združujejo v vasi in vasi v mesta. Gradijo tovarne in prodajalne, avtomobile in letala. Delajo dneve in noči, dokler gozda skoraj ni več. A pohlepni velikani so tako obsedeni z delom, da tega sploh ne opazijo. “Niso videli ptic in hroščkov in metuljev in medvedov, ki so trepetali v gozdnem mraku. Nihče ni rekel velikanom, naj nehajo, ker so se jih vsi bali,” gre pripoved v slikanici. Greta se domisli, kako ukrepati. Postavi se na sredo gozda in z velikim napisom NEHAJTE! v rokah čaka velikane, pri čemer se ji kmalu pridružijo tako drugi ljudje kot gozdne živali.

Navodila za Gretine pomočnike

Slikanica ima srečen konec. Velikani slišijo sporočilo, se zamislijo nad svojim početjem in spremenijo svoje navade. V resničnem življenju pa Gretin boj za lepši svet še traja. Zadnje strani slikanice so namenjene pojasnilu najmlajšim, kdo je v resnici Greta, kaj so fosilna goriva in kaj povzročajo. Greenpeaceovi aktivisti takole nagovorijo otroke: “V resničnem svetu se Greta še vedno bojuje z velikani. Ni jih tako lahko opaziti kot velikane v zgodbi, a obstajajo. In nekateri se nočejo poboljšati. Zato Greta potrebuje tvojo pomoč. Mogoče misliš, da si premajhen, toda Greta pravi: Nihče ni tako majhen, da ne bo mogel kaj prispevati.” Predlagajo jim, naj se poučijo o podnebnih spremembah. V družini naj dajo pobudo, da bo meso redkeje na jedilniku, hrana, pridelana v domačih krajih, pa pogosteje. Namesto avtomobila ali letala naj raje izberejo hojo, kolo, avtobus ali vlak. S pomočjo odraslih naj poskusijo nagovoriti odločevalce, da storijo kaj, kar bo ustavilo podnebne spremembe. Za svoje stvari naj dobro skrbijo, če se pokvarijo, naj jih popravijo in ne kupujejo takoj novih.

Nekoč samoumevne navade so danes postale nekaj, česar se mora človeštvo očitno znova naučiti. In ker “velikanom” ni do učenja, knjižna Greta polaga upanje tja, kjer so zanj najbolj plodna tla - v srca in možgane otrok. Starši in vzgojitelji, predstavite jim jo.


Najbolj brano