Življenje na pavzi vsaj do sredine marca

Potrebujemo vrnitev k normalnosti, je še včeraj pozival goriški župan Rodolfo Ziberna. A v sosednji Italiji bo normalnost očitno morala še malo počakati. Šole in kulturne ustanove z dekretom vlade ostajajo zaprte. “Doživljamo nekaj, česar nismo še nikoli,” se je odzval direktor Kulturnega doma Gorica Igor Komel.

V Italiji bodo veljali strogi previdnostni ukrepi vsaj do 15. marca.  Foto: Leo Caharija
V Italiji bodo veljali strogi previdnostni ukrepi vsaj do 15. marca.  Foto: Leo Caharija

GORICA > Šole v Gorici ostajajo zaprte ne le do 15., kot v vsej Italiji, ampak do 16. marca, ko je praznik mestnih zavetnikov. “Naši profesorji in vzgojitelji so v stiku z učenci in starši. Skrbijo za to, da pošiljajo naloge in učno snov,” so pojasnili na koordinaciji slovenskih šol v Gorici in dodali, da večjih težav in pritožb ni.

Finančna pomoč gostincem

K mirnemu odzivu kljub odločitvi vlade, ki je za ozemlje celotne države sprejela precej ostre ukrepe v boju proti proti širjenju koronavirusa, še vedno poziva goriški župan Rodolfo Ziberna. Občina se trudi omiliti posledice: “Vse gostinske obrate bomo oprostili plačila 15 odstotkov komunalne takse. Objavljamo seznam trgovin z jestvinami, ki so pripravljene dostavljati nakupe na dom, kar je še posebej pomembno za starejše ljudi. Okrepili smo tudi storitev delitve toplih obrokov po domovih. K otrokom s posebnimi potrebami, ki so vključeni v institucionalno varstvo, a zaradi ukrepov v ustanove te dni ne morejo, bodo strokovnjaki prihajali na dom,” je naštel Ziberna.

22

primerov je bilo do sinoči v Furlaniji Julijski krajini, od tega

4

pacienti v bolnišnici

S kar nekaj težavami se soočajo tudi starši zdravih otrok. Na ravni države je govora o vavčerjih za zasebno varstvo otrok in možnostih za izredni dopust staršev. Župan Ziberna računa tudi na solidarnost med starši in na trdno socialno mrežo.

Kulturna razdalja

Množičnih prireditev v Italiji ne bo do začetka aprila. V Gorici so sinoči odpovedali predstavo v največjem mestnem gledališču Verdi. “To ne pomeni,” pojasnjuje župan, “da odpadejo vse prireditve. Držati se moramo načela, da mora biti med osebami meter do meter in pol razmaka. Razstave tako še vedno lahko organiziramo, odprt je Goriški grad, tudi srečanja, predavanja, predstave lahko prirejamo, a je v dvoranah lahko le četrtina običajnega občinstva.” Tekme bodo igrali za zaprtimi vrati, pri čemer bodo pred dogodkom zdravniki pregledali igralce. Amaterski športi, pri katerih je nujen tesen stik med ljudmi, so odsvetovani. “Res je nenavaden čas. Doživljamo nekaj, česar nismo še nikoli,” je povedal direktor Kulturnega doma Igor Komel. V slovenskem kulturnem domu so odpovedali vse dogodke do 15. marca. O obdobju do konca meseca bodo še razmislili, morda bodo skušali rešiti kakšen večer z upoštevanjem navodila o razdalji: “Ampak po pravici povedano, je zaskrbljena tudi naša publika. Še posebej starejši tja, kjer se zadržuje veliko ljudi, raje ne prihajajo.”

Komel dodaja: “Ravnati moramo odgovorno in se strogo držati navodil. Ampak hkrati ima kultura v takih časih tudi odgovornost, da deluje pomirjujoče in povezovalno. Ločenost med ljudmi in občutek osamljenosti vsekakor povečujeta strah in tesnobo.”


Najbolj brano